VACATURES

Ben je op zoek naar een job? Raadpleeg hier het aanbod.

Eerste trimester ’16 – ’17

Elke wint na 10 weken wiskundeproblemen oplossen

De leerlingen van de 2e graad Biotechnische Wetenschappen werden door hun wiskundeleerkrachten week na week uitgedaagd om wiskundeproblemen op te lossen. Elke vrijdag werd een probleem online gezet. De leerlingen die op dezelfde dag een juist antwoord instuurden, kregen 5 punten. Juiste antwoorden van zaterdag werden met 4 punten beloond, op zondag was een correct antwoord nog 3 punten waard. Leerlingen die het helaas even fout hadden, kregen 1 punt.

Uiteindelijk had Elke Smeets, na een spannende strijd tijdens de laatste weken, over een periode van 10 weken de meeste punten verdient. Ze kreeg een leuke rugzak als beloning.

Proficiat aan alle deelnemers. In januari 2017 starten we met een nieuwe reeks problemen.

Sport en wetenschap tijdens het eerste trimester…

Zoals iedereen weet, zijn we dit jaar gestart met de nieuwe optie ” sport en wetenschap”. Hier volgt een kort overzicht van onze activiteiten van het 1ste trimester.
In de maand september hebben we ons toegelegd op tennis, gedurende 2 weken zijn we bezig geweest met de technische en tactische vaardigheden van het spel. Ook hebben we in deze periode het Energy Lab bezocht aan de Kim Clijsters Academy. Hier kregen we een zeer mooi beeld van hoe sport en wetenschappen met elkaar verbonden zijn.
In oktober bonden we dan onze skilatten aan. We maakten kennis met de basistechnieken, al snel kon iedereen de eerste heuveltjes van Peer trotseren.
Tijdens de theorie gingen we dieper in op weerstand en doorzettingsvermogen tijdens de les LO, dit werd gekoppeld aan oefeningen in de praktijk.
In november hebben we de fitness in Bocholt bezocht. Hier maakten we kennis met Body Pump en circuit training. Op het ritme van de beats voerden we met de nodige gewichten krachtoefeningen uit, pittig maar heel plezant. Hieraan werd gezonde en sportvoeding gekoppeld als theoretisch gedeelte. Het belang van gezonde voeding voor een sporter werd hier heel mooi duidelijk gemaakt. De juiste voeding kan leiden tot betere prestaties en een gezonder leven.
In december klommen we dan op de fiets om in de bossen van Bocholt te gaan mountainbiken. De koude kon ons niet deren, al snel stonden we in het zweet door de fikse inspanningen.
Omdat de wielersport vaak gelinkt wordt aan doping, ging het theoretische gedeelte hier over. Aan de hand van zoekopdrachten, filmpjes en een geanimeerde les, kregen de leerlingen een beter beeld van deze problematiek.
Bijgevoegd kunnen jullie enkele leuke foto’s terugvinden.
Ook volgend trimester zullen we jullie op de hoogte houden van onze activiteiten, er staan enkele leuke sporten op het programma, hou dus zeker de website van het Biotechnicum in het oog.
Bekijk hier enkele foto’s.

6TSO neemt deel aan het project ‘Jonge ondernemers voor de klas’

Danny Hamaekers van Bandag Europe nv en Andy Moors van Veldeman Group leren de leerlingen van 6BIO, 6DLTW en 6NGTW wat ondernemen is.

Welke vaardigheden zijn nodig in het bedrijfsleven? Wat betekent ondernemer zijn nu precies? Wat verwachten bedrijven van jongeren? Heel wat vragen die jongeren hebben, maar zelf moeilijk kunnen beantwoorden. Wie kan dat beter dan een ondernemer of bedrijfsleider zelf?

Vlajo organiseert ieder jaar ‘Ondernemers voor de Klas’ in samenwerking met structurele partners Pulse Foundation, ETION, VKW Limburg en projectpartners BNP Paribas Fortis, essenscia vlaanderen en JCI Vlaanderen. Deze interactieve sessie biedt jongeren de ideale kans om al hun brandende vragen te stellen aan een ondernemer of bedrijfsleider, spannend toch?

Op 9 en 10 februari 2017 mogen 6BIO Danny Hamaekers (Bandag Europe nv) en 6DLTW en 6NGTW Andy Moors (Veldeman) verwelkomen. Gedurende twee uur gaan onze leerlingen met deze ondernemers in dialoog en krijgen ze de kans om te ontdekken wat ondernemer of bedrijfsleider zijn nu precies inhoudt. We wensen onze leerlingen alvast een inspirerende sessie toe!

Wenst u meer informatie over Vlajo Ondernemers voor de Klas,
surf naar 
www.vlajo-ovk.be

De leerlingen van 1B sluiten het eerste trimester af met een practicum microscopie

Als afsluiter van het thema rond uit- en inwendige bouw van de mens stond een lesje microscopie op het programma. We hadden geleerd dat stelsels bestaan uit organen, organen bestaan uit weefsels en weefsels opgebouwd zijn uit cellen. Deze cellen werden op microscopisch niveau onderzocht. Als echte laboranten gingen ze te werk om de cellen bij een ui en de wangcellen bij zichzelf te bekijken. Ook een haar werd onder de microscoop gelegd. Het was een leerrijke en leuke les. Bekijk hier de foto’s.

4PDMT tijdens practicum fysica

De laatste weken werkten de leerlingen van 4PDMT tijdens de lessen fysica rond kinetische,​ potentiële energie en energieverbruik.
Natuurlijk is het dan leuk om je eigen kinetische en potentiële energie en je energieverbruik te bepalen.
Tijdens een practicum werd de kinetische energie en het energieverbruik bepaald die de leerling heeft tijdens het wandelen en lopen.
Voor het bepalen van de potentiële energie van de leerling moesten de leerlingen touwtjespringen. Het werd voor enkele leerlingen een vermoeiend practicum.

Klik hier voor de foto’s.

3PDMT tijdens practicum fysica

Als je een voorwerp, dat zich onder water bevindt, probeert te pakken, grijp je er wel eens naast. Je ziet een voorwerp dat onder water ligt steeds hoger dan het zich in werkelijkheid bevindt. Hoe komt dat?

Dit heeft te maken met lichtbreking, een thema dat bij fysica in 3PDMT wordt behandeld.
De leerlingen van 3PDMT keken of je een muntje in een ondoorzichtig bakje ineens wel kunt zien als je water toevoegt aan het bakje. En wat blijkt?
Je kunt het muntje ineens wel zien liggen. Het muntje lijkt omhoog te zijn gekomen, terwijl het onderin het bakje vastgeplakt zit.
Bekijk hier de foto’s.

Tweedejaars van de optie MW bezoeken KBC

Op donderdag 8 december 2016 brachten de 2de-jaars van de optie Moderne Wetenschappen tijdens de les S.E.I. een bezoekje aan de KBC. Ze hadden tijdens de les de verschillende betaalmogelijkheden bestudeerd en daarom gingen ze dit eens in de praktijk bekijken.
Eerst werden ze welkom geheten door 2 enthousiaste KBC-medewerkers. Zij gaven nog een een kort overzicht over de betaalmogelijkheden die KBC aanbiedt. Vervolgens kregen de leerlingen hierover een leuke interactieve quiz. Daarna mochten de leerlingen eens gaan kijken naar de achterkant van een betaalautomaat. Vervolgens mocht een leerling 20 euro afhalen van de rekening van de KBC-medewerker zonder een betaalkaart te gebruiken, maar wel met behulp van een smartphone. Ten slotte kregen alle leerlingen een sleutel van een kluis. Wanneer ze hun kluisje gevonden hadden, mochten ze dit openen. Hierin zat een leuk aandenken aan dit bezoekje!
Bekijk hier de foto’s.

 
Winnaar pronostiek ‘Kom op tegen kanker’

De winnaar van de pronostiek is bekend: Metje uit 1B. Hij had de juiste uitslag voorspeld en gokte op een jaartje na de leeftijd van de oudste deelnemende leerkracht mijnheer Ras. We danken natuurlijk iedereen die heeft meegespeeld.
De opbrengst van de actie bedraagt ongeveer 750 euro en gaat naar Kom Op Tegen Kanker. Dankjewel aan iedereen!


Biotechnicum neemt deel aan AA soccer event in Genk

Woensdag 30 november 2016 nam onze school met een ploeg deel aan het AA soccer event in Genk. Er werd gespeeld op kunstgras, altijd eens een leuke ervaring. Fair Play was het centrale thema. Er werd gevoetbald zonder scheidsrechter en de score was niet van belang. We speelden enkele leuke wedstrijden tegen zeer sterke tegenstanders. Wij willen de jongens die deelnamen aan de voetbalnamiddag bedanken voor hun inzet en sportiviteit, jullie hebben onze school goed vertegenwoordigd.

Bekijk hier de foto’s van deze sportieve activiteit.

3BIO doet dissectie van de aardworm

Naar jaarlijkse gewoonte stond voor de leerlingen van 3 Bio ook dit jaar weer de dissectie van de aardworm op het programma.  Tijdens de lessen kregen de leerlingen de kans om een inwendige studie uit te voeren van de aardworm ’Lumbricus terrestris’.  In deze studie maakten de leerlingen kennis met het spijsverterings-, transport- en voortplantingsstelsel. Hieronder kan je terecht voor de de foto’s van dit deskundig onderzoek.

Bekijk hier de foto’s.

Oktober = sorteermaand

Na deze actiemaand controleerde de leerlingenraad MOS het effect van hun actie aan de hand van een quiz.

Via een online quiz stelden ze enkele controlevragen over hoe we juist moeten sorteren op de speelplaats. Aan de hand van een slotvraag werd de winnaar, Yentl Geerits (1G1), aangeduid.

50 leerlingen hadden alle vragen juist, 60 leerlingen namen delen aan de quiz.

Uit de bevraging gaven 59 van de 60 leerlingen aan dat de actie de moeite waard is geweest.

Hieruit kan de leerlingenraad MOS tevreden terugkijken en verder werken aan de volgende acties: dikketruiendag (17 februari 2017) en de wereldwaterdag (22 maart 2017).

unnamed.jpg

Handmade butter by BVL 

De leerlingen van BVL leren niet enkel welke voedingsstoffen onze landbouwdieren aan ons geven. Ze gaan er ook mee aan de slag. Zo maakten ons leerlingen van room, karnemelk en hun eigen spierkracht boter.
Bekijk hier de foto’s.

IMG_3691.JPG

Project ontwikkelingshulp 11.11.11: Salvatoriaanse hulpactie

Op donderdag 17 november maakten de leerlingen van het 3de en 4de jaar kennis met de Salvatoriaanse hulpactie. Na wat algemene uitleg, werden de leerlingen in groepjes ingedeeld, waar ze meer informatie kregen over de kledinginzameling, de financiële kinderadoptie en de vele projecten van de Salvatoriaanse hulpactie. Door het levendige materiaal werden de leerlingen meegenomen in een andere cultuur. Hierbij werden ze zeer actief betrokken. Zo kregen ze de kans een sari aan te doen, een muziekstukje te spelen en net als de Afrikaanse vrouwen een kom op het hoofd te dragen. Dit project kadert binnen de lessen godsdienst. Het Biotechnicum wil namelijk graag in deze periode de aandacht vestigen op ontwikkelingshulp.

Bekijk hier de foto’s.

Soccer 4 ‘Kom op tegen kanker’

Vandaag werd er de jaarlijkse voetbalwedstrijd gespeeld tussen de leerlingen en de leerkrachten. Dit jaar stond deze wedstrijd in het teken van “Kom op tegen kanker”.  Via een pronostiek verzamelden we geld voor de stichting.

Hilde Neven kwam onze leerlingen voor de wedstrijd algemene uitleg geven over kanker, de oorzaken, de gevolgen en waar het ingezamelde geld naar toe gaat. Tijdens de rust vertelde ze over de “Kom op tegen kanker” projecten. Één van de grote projecten is  ‘de 1000 km voor Kom op tegen kanker‘. De gemeente Bocholt is op 26 mei 2017 één van de vier middagsteden. Op deze dag zal het Biotechnicum ook meehelpen om de talrijke wielerploegen te verwelkomen in Bocholt.

Terug naar de voetbalwedstrijd. Het was een spannend getouwtrek. Uiteindelijk werd de eindstand vastgelegd op 1 – 1, met goals van Pieter Sniekers (leraren) en Rob Ulenaers (leerlingen).

Proficiat aan alle voetballers, coachen en de scheidsrechter voor deze sportieve namiddag.
Bedankt aan Mr.  Brouwers en Mr. Kwanten voor de jaarlijkse organisatie.

Bekijk hier de foto’s.

IMG_3715.JPG

6DLTW: onderhoud tractor en werktuigen 

Op woensdag 16 november 2016 hebben de leerlingen van 6 Dier en Landbouw Technische Wetenschappen het algemeen onderhoud uitgevoerd van een tractor en twee werktuigen. Dit vormde een eerder speciale combinatie. Namelijk aan de voorzijde een schijvenmaaier en aan de achterzijde een grasschudder. De praktijkhal van het Biotechnicum werd omgevormd tot een volledig servicepunt voor landbouw machines en tractoren.

Volgende zaken hebben de leerlingen uitgevoerd.
Aan de tractor:

 • doorsmeren
 • controle van het elektrisch circuit
 • uitblazen van de luchtfilter en de radiator
 • controle van de vloeistofpeilen
 • controle van de bandenspanning
 • afstellen van de spiegels
 • vervanging van een ruitenwisser

Aan de frontmaaier:

 • messen omdraaien
 • doorsmeren
 • een kleine herstelwerkzaamheid aan het ophangsysteem

Aan de grasschudder:

 • Controle op eventueel losstaande “tanden”
 • controle van de bandenspanning
 • doorsmeren
 • vervanging van een signalisatiebord

De leerlingen vlogen er direct in kort nadat ze de nodige theoretische uitleg hadden verkregen. Hun goede inzet zorgde er dan ook voor dat het algemeen onderhoud goed uitgevoerd werd.
Bekijk hier de foto’s.

Afbeelding(4).png

Marvi van Tongeren: studeren in Canada

vlag_canada_rechtformaat_1_1.jpg

Het is super uitzonderlijk, maar dit jaar was er een Santa Claus Parade in de stad zonder sneeuw! De meeste Canadezen vinden dit niet erg omdat ze meestal al sneeuw hebben voor vijf of zes maanden. De Kerstparade kun je een beetje vergelijken met een Carnaval Parade in België en Nederland, maar dan natuurlijk wel in Amerikaanse begrippen. Meer dan 100 wagens van trucks tot tractoren en alles wat er tussen in zit, waren versierd met kerstverlichting. Er was overal muziek en mensen die verkleed waren als Disney figuren, gingerbread cookies, the Grinch en alles wat ook maar een heel klein beetje met Kerst te maken had. Als afsluiter kwam natuurlijk de enige echte Kerstman in zijn slee met de rendieren, voor vele kinderen het absolute hoogtepunt.

IMG_0546.JPG

Niet alleen tijdens de Kerstparade zagen we veel verlichting. Hier gaan ze ook ‘all the way’ om hun huizen te versieren van mega opblaaspoppen tot ledverlichting in alle kleuren. Als ik de verhalen ook mag geloven, zijn de meeste families op Kerstmis ook meer dan twee uur bezig met het uitpakken van alle cadeautjes omdat er zoveel is! Ach ja, wij hebben dan weer Sinterklaas zeker?

IMG_0586.JPG

Niet alleen voor Kerstmis doen de Canadezen veel moeite, maar ook Remembrance Day (11/11) laten ze niet ongezien voorbijgaan. Natuurlijk is er net zoals in België geen school die dag en zijn de meeste winkels gesloten. Ook hier hebben ze een herdenkingsceremonie op school, maar dit kan je niet echt vergelijken met onze ‘viering’ in de sporthal. Er zijn speciale gasten zoals oud-veteranen en optredens van de school dance company en de school band. Niet tien leerlingen deze keer, maar toch wel meer dan twintig! De regels zijn ook heel strikt; geen gsm, geen gepraat en geen applaus. Alle leerlingen en leerkrachten houden zich hieraan. Iedereen droeg ook een poppy (klaproos) die we tijdens onze eerste les kregen. Ik had die week al meerdere mensen op straat gezien die de bloem op hun kleding hadden gespeld, maar ik was me toen nog niet bewust dat het voor de herdenkingsdag was.

IMG_0529.JPG

Ook heb ik hier weer een nieuwe ‘sport’ ontdekt, namelijk bowlen! Nu zal je denken ‘Hier in België kennen we dat toch ook en het is nu niet echt een sport?!’. Dat is waar, maar wat wij kennen met de 12 pins en de zware bal wordt hier gezien als een echte sport. Als je het meer voor je plezier wilt doen, dan ga je ‘5 pin-bowlen’. Zoals de naam het al zegt zijn er deze keer maar 5 pins en de bal is veel lichter en kleiner. Een stuk gemakkelijker dus dan wat wij kennen, maar zeker niet minder leuk.

IMG_0583.JPG

Ook al dacht ik dat ik alle belangrijke, mooie, interessante dingen van de stad had gezien, ze zagen mijn mond toch maar weer openvallen van verbazing en kreetjes van ‘Wow’ en ‘OMG’. Frans is nu niet echt mijn favoriete vak op school (sorry Meneer Kwanten), maar hier spreken ze op een heel speciale manier Frans waardoor het heel grappig klinkt. Het is eigenlijk een mengsel van Frans en Engels. De inwoners van Canada die deze taal spreken, noemen ze Francophones en ze hebben zelfs een eigen mini-stadje op zich namelijk St. Boniface. Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar ik vind het toch wel het mooiste gedeelte van heel Winnipeg. Je vindt er kleine knusse cafés, shops en parken. De mensen die hier wonen zijn zelfs nog vriendelijker dan de gemiddelde Canadees en ik dacht dat dat echt onmogelijk was! Iets wat je dus echt gezien moet hebben.

Het einde van mijn ongelooflijke ervaring komt stilletjes aan dichterbij, maar ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn verblijf hier. De tijd is echt voorbij gevlogen. Natuurlijk ben ik ook weer benieuwd om iedereen terug te zien en hun verhalen te horen. Via deze weg wil ik iedereen graag bedanken; mijn medestudenten van 6BIO1, leerkrachten, mensen van het secretariaat en de directeur, om dit mogelijk te maken en om alle leerstof tijdens mijn afwezigheid bij te werken! Zie jullie binnenkort 😉

6 NGTW voert beheerswerken uit samen met Gemeente Bocholt in Beukenhof

Na een middagje knabben zagen op school, waren de leerlingen van Natuur & Groen klaar voor het echte werk! Woensdag 9 november 2016 trokken ze er als echte ‘Lumberjacks’ op uit voor het ‘zware werk’. Gewapend met PBM`s en een kettingzaag, was geen enkele boom of struik nog veilig.

Het beukenhof in Bocholt krijgt een nieuw jasje. Oude bomen en struiken worden gekapt en het nieuwe plan ligt klaar. Onder deskundige begeleiding van de groenwerkers van de gemeente en de leraar, werden woorden zoals: ‘valkerf, velsnede, breuklijst en valrichting’ in de praktijk omgezet.

Op een veilige manier leerden de leerlingen werken met de kettingzaag. Takken werden door de hakselaar gestoken en opgeruimd stond netjes. Ondanks de regen was het een leuke en vooral leerrijke voormiddag.

Tevreden en te voet keerden ze terug richting school, waar nadien al het materiaal nog een grondige poetsbeurt heeft gekregen.

Bekijk hier de foto’s.

Dag van de eerste graad

Op 21 oktober 2016 vond voor de leerlingen van de eerste graad hun jaarlijkse ‘dag van de eerste graad’ plaats. Deze dag stond dit jaar in het teken van omgeving en duurzame ontwikkeling. Via een doorschuifsysteem namen de leerlingen in kleine groepjes deel aan verschillende workshops. Er werden nestkastjes getimmerd en er werd creatief met afval geknutseld. De leerlingen maakten muziek op afvalmaterialen (drankkartons, compostvaten, pmd-flessen…), een interactieve sessie over ‘water’, ‘milieu’ en ‘omgeving’ stond op de planning. Op de speelplaats werden de sportieve prestaties van onze leerlingen op de proef gesteld. Na het afleggen van een parcours werden verschillende afvalmaterialen correct gesorteerd. In de hal stond het klimaatcasino opgesteld. Als rode draad werd er een grote banner geverfd door alle leerlingen. Een resultaat waar we trots op mogen zijn. Tijdens de middag werden de leerlingen getrakteerd op frietjes met frikandellenworst. Heerlijk smullen was dat! Bedankt aan onze leden van de ouderraad, jullie zijn geweldig!

Bekijk hier de verschillende foto’s.

1B bezoekt Broekxhof

De leerlingen van 1b mochten op 28 oktober 2016 een bezoekje brengen aan de boerderij van de familie Broekx. Ze namen er een kijkje in de koeienstallen en maakten daarnaast kennis met heel wat grote en kleinere dieren. Het was weer een superleuke dag mede dankzij de enthousiaste boerin Fini.

Bekijk hier de foto’s.

Gezonde voeding tijdens het optievak AB

De leerlingen van 1G3 leerden tijdens hun optievak AB over gezonde voeding. Na het theoretisch deel werd een broodje gezond gemaakt. Natuurlijk werd er niet overdreven met mayonaise. Bekijk hier de foto’s.

Eerstejaars nemen deel aan de biotoopstudie

Op donderdag 15 en vrijdag 16 september 2016 trokken onze eerstejaars een namiddag de natuur in.  Er stond een biotoopstudie op het programma. Samen met de leerlingen van 6 natuur- en groentechnische wetenschappen kregen ze de kans een heleboel te ontdekken. Voor onze leerlingen werd het alvast een leerrijke en plezierige dag. Bekijk hier de foto’s.

Biotechnische wetenschappen vertoeft volgende week in Luik. 

In de week van maandag 17 oktober 2016 tot en met vrijdag 21 oktober 2016 nemen de leerlingen van 3 en 4 BIO deel aan de jaarlijkse bioweek. Een week die volledig in het teken staat van de specifieke richtingsvakken. Wens je op de hoogte te blijven van de verschillende activiteiten, bezoek dan regelmatig hun bioweekblog. In de loop van de week zullen er dagelijks verslagen en foto’s gepubliceerd worden door onze leerlingen. We wensen hen alvast een prettige en leerrijke ervaring!

6NGTW bezoekt boomkwekerij Gielen NV 

De leerlingen van 6 NGTW brachten woensdag 12 oktober 2016 een bezoek aan een lokale boomkwekerij in Ellikom. Leren over planten is toch zoveel fijner als je weet waar ze vandaan komen.

Na een uitgebreide rondleiding over de verschillende velden, kregen de leerlingen een beter beeld over het werk en het onderhoud van de planten op de kwekerij. Ze zagen er een potmachine, een graafmachine, verschillende tractoren…

Als kers op de taart stond hen in de loods nog een praktische proef te wachten. Ze gingen er aan de slag met elk een eigen plataan. Via correcte snoei en het inbinden op een bamboe-rek werden vervolgens 6 nieuwe dakplatanen klaargemaakt voor verkoop. Tevreden en voldaan keerden we terug richting school.

Bekijk de foto’s.

Leerlingen van 3PDM 1 persen en proeven vers appelsap

Het is al een tijdje herfst. De leerlingen van 3PDMB plukten pitfruit. Deze grote hoeveelheid dient verwerkt te worden. Na het wassen van de appels, worden ze met een mes verkleind om daarna in de fruitmolen te vermalen. Bij dit proces ruikt het lokaal ongelooflijk naar appelen. Na het vermalen worden de appelsnippers in de fruitpers gestort en uitgeperst. Onderaan de pers stroomt overheerlijk vers appelsap. Aan de leerling van 3 PDM1 is duidelijk te zien dat het smaakt. Er kon nauwelijks snel genoeg geperst worden om aan hun dorst te voldoen.

Bekijk hier de foto’s.

Kom jij vrijdag ook in uniform naar onze school? 

Vrijdag 21 oktober 2016 fietst, tramt, treint en bust heel jeugdbewegend Vlaanderen in jeugdbewegingshemden, -t-shirts en -sjaaltjes door het land.

Kom op vrijdag 21 oktober in uniform naar onze school en laat zien welke jeugdbeweging jij hoog in het vaandel draagt!

Doe de verkeersquiz

 

Is een fietshelm verplicht als je met een elektrische fiets rijdt? Hoeveel fluo hesjes moeten er verplicht in je wagen liggen? Mag je dochter van 10 jaar vooraan in de auto zitten? En hoe zat het ook alweer met fietsverlichting?
Kom het te weten op www.degroteverkeersquiz.be! In deze online quiz van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) kun je je kennis over verkeer en mobiliteit opfrissen.

Quizzen kan van maandag 17 oktober tot en met woensdag 30 november 2016. Je krijgt 20 meerkeuzevragen voorgeschoteld over de wegcode, kwetsbare weggebruikers, verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit. Wie minstens 14 op 20 haalt, maakt al kans op een prijs! De hoofdprijs is een reischeque van 1000 euro!

5DLTW actief tijdens de praktijkles

De winter is in aantocht en het opstallen van de dieren is begonnen. Om de pinken (vrouwelijke runderen met een maximuum leeftijd tot één jaar) goed de winter te laten doorkomen, is hun gezondheid van groot belang. Daarom werden de dieren, nadat ze verleden week woensdag door dezelfde klas waren gebonden in de bindstal, geschoren. Dit is geen eenvoudige klus. De dieren zijn bang en laten zich nog niet zo vlot benaderen. Je kan echter aan de foto’s zien dat de leerlingen van 5DLTW vlot omgaan met de pinken. Het scheren verliep vlot zonder dat de dieren rare toeren uithaalden. Nu kunnen ze de winter in. Door het geschoren kapsel worden ze minder snel vuil en kunnen ze beter hun lichaamswarmte kwijt. En zeg nu zelf, zo’n mooi geschoren dier ziet er gewoon beter uit. Bekijk hier de foto’s van het koeien scheren.

Het was een drukke woensdag voor de leerlingen van 5DLTW. Eén groep ging scheren en de andere groep zorgde voor de continuïnteit van de bigggenstapel. Na de bronstcontrole van de zeugen, insemineerden de leerlingen, na een deskudige uitleg, de bronstige zeugen. Na de inseminatie worden de zeugen van speciale tekens voorzien zodat iedereen, die op de stal komt , weet wat er nog dient te gebeuren met de dieren. Nu maar hopen dat de leerlingen het goed deden. Het resultaat zullen we pas over een kleine 4 maand weten. Vervolgens werd de spekdikte gemeten van een aantal zeugen om de conditie te kunnen beoordelen. Dit gebeurt met een speciaal toestel dat op de dieren geplaatst wordt. Andere zeugen werden door de leerlingen van hok verplaatst. Zo kunnen de dieren beter verzorgd en opgevolgd worden. Bekijk hier de foto’s van de KI bij varkens.

Derde graad TSO bezoekt Brussel.

Op vrijdag 21 oktober ging de 3de graad op studiereis naar Brussel. Daar brachten ze een bezoek aan het federaal parlement. Ze mochten plaatsnemen in de Commissies, Senaat en Kamer van volksvertegenwoordigers. Dit alles gebeurde onder begeleiding van zeer deskundige gidsen. Ook bezochten ze de studio’s van de VRT. Hier konden ze een kijkje nemen achter de schermen van talrijke tv-programma’s. Ook mochten ze even een babbeltje slaan met Sander Gillis, ketnet wrapper en presentator bij MNM. Het was een vermoeiende maar zeer leerrijke dag. Bekijk hier de foto’s.

3 en 4BIO op bioweek in Luik

Zoals elk jaar gingen de leerlingen van 3 en 4 Biotechnische wetenschappen op bioweek. Dit jaar trokken ze naar Luik. Ze startten de week met een avontuurlijke dag in het Fort Adventure in Chaudfontaine. Na deze teambuilding namen ze hun intrek in de jeugdherberg van Luik. Deze stad verkennen was een opdracht voor de tweede dag, net als een bezoek aan het Maison de la Science, waar de leerlingen wetenschappelijke proefjes mochten doen. In het midden van de week stond een bezoek aan de mijn van Blègny op het programma. Daarnaast leerden ze onze zuiderburen beter kennen tijdens een bezoek aan het museum van het Waalse leven. De namiddag werd afgesloten met een fotozoektocht.

Dat het DNA van een chimpansee voor 90% overeenkomt met dat van de mens en andere leuke weetjes over dieren leerden de leerlingen in het Zoölogisch museum. In Fort Eben-Emael waren de weetjes minder leuk, maar de leerlingen waren wel erg onder de indruk van dit militair verdedigingswerk. De week werd beëindigd met een heerlijk bezoek, namelijk

een rondleiding in het bedrijf Chocolade Jacques. Met een voorraadje lekkere chocolade keerden de leerlingen huiswaarts. Voor alle foto’s verwijzen we jullie graag door naar de blog van de bioweek.

Marvi van Tongeren: studeren in Canada

vlag_canada_rechtformaat_1_1.jpg

Ik ben hier nu al bijna twee maanden, maar ik verbaas me nog vaak over de verschillen hier. Eén van die verschillen is de veiligheid in de school. Je zal het niet geloven, maar wij hebben een eigen politieagente speciaal voor de school. Ik heb zelfs al een ‘lock down drill’ meegemaakt, dat betekent dat we de deur in ons klaslokaal moeten barricaderen en proberen om zo stil mogelijk te zijn. Ik dacht eigenlijk dat dit enkel in films en/of series voorkwam, maar dit is dus realiteit hier. Ik heb hier al meer ‘fire drills’ gehad dan al die jaren op de middelbare school in België!

IMG_0410.JPG

Sporten, vooral teamsporten, zijn heel belangrijk voor de Canadezen. De football-, ijshockey- en baseball teams zijn super populair bij iedereen, net zoals voetbal in België. Zelf ben ik al naar een football game van de school gaan kijken en van de Winnipeg Blue Bombers. De samenhorigheid is om kippenvel van te krijgen, zelfs als je niet zo van die sporten houdt of niet zo geïnteresseerd bent, je supportert automatisch toch mee! Ook heb ik de mogelijkheid gehad om een training van de Winnipeg Jets mee te maken. Dit is de grootste en belangrijkste ijshockeyploeg in Winnipeg of zelfs Manitoba.

IMG_0459.JPG   IMG_0466.JPG

Je merkt ook dat de winter er aan zit te komen. Iedereen weet dat rond deze tijd van het jaar de vogels migreren naar het zuiden en misschien zien we in Belgiё wel eens een ‘grote’ zwerm vogels overtrekken, dat is niets vergeleken met wat je hier ziet en hoort als de zon net is onder gegaan… Samen met mijn gastgezin bezocht ik Oak Hammock Marsh. Dit is een groot moerassig gebied waar de overtrekkende vogels ‘s nachts uitrusten. Toen het al een beetje begon te schemeren, zagen we de eerste vogels ‘binnenkomen’. Het waren echt honderden vogels tegelijk en geen kleine vogels, maar de Canadian goose. Deze vogels zijn iets meer dan een meter groot als ze rechtop staan, dus je kan wel zeggen dat ze een indruk maken. Ze vallen niet alleen op met hun grootte, maar ze kunnen ook een hels lawaai maken. Je zou zeggen dat ze stil zijn in de nacht om uit te rusten, maar niets is minder waar. Ze blijven tegen elkaar communiceren heel de nacht door. Stel je je eens voor: duizenden – ja er waren die avond ongeveer 40.000 vogels – die hun bek geen seconde stil hielden. Het was te vergelijken met de supporters tijdens een football game.

 

Iets wat me ook opvalt aan de Canadese jongeren is dat ze verslaafd zijn aan koffie. Niet de gewone koffie die onze leerkrachten altijd drinken in de lerarenkamer, maar de ‘speciale’ koffies van Tim Horton (de Canadese versie van de Starbucks ook al heb je die hier ook). Daar tegenover kunnen ze ook altijd een Slurpie drinken. Dit is een van de populairste drankjes in Canada zelfs in de winter, maar eigenlijk is het hetzelfde als wat wij een Slush Puppie noemen. Alleen heb je hier geen keuze uit misschien drie smaakjes, maar uit meer dan dertig!

Iedereen heeft waarschijnlijk al wel eens gehoord van Thanksgiving en sommigen hebben het misschien ook al eens meegemaakt, maar voor mij was dit de eerste keer. Je kan het vergelijken met de Amerikaanse Thanksgiving alleen is het op een andere dag. Dit jaar viel Thanksgiving op een maandag en praktisch iedereen had vrij. Het komt niet vaak voor, maar zelfs de supermarkten, winkels en bibliotheken waren gesloten buiten natuurlijk enkele uitzonderingen. Het is de bedoeling dat je deze dag, of toch zeker avond, met je familie doorbrengt. Voor sommige mensen houdt dit in dat ze die dag met meer dan twintig zijn om samen diner te eten. Ook worden er vaak vrienden uitgenodigd omdat het niet ongewoon is om familieleden ergens anders in Canada te hebben en omdat het meestal meer dan een dag rijden is om bij elkaar te zijn, verkiezen deze mensen om dat te bewaren voor Kerstmis. Toen ik al het eten zag dat mijn ‘familie’ had klaargemaakt, dacht ik dat wij ook even met meer dan tien personen zouden zijn, maar we waren ‘maar’ met zeven. Sommige dingen had ik nog nooit gegeten zoals gevulde kalkoen en pumpkin pie. Het was wel een heel gezellige ervaring en de dag daarna hadden we nog genoeg ‘left-overs’ om een tweede Thanksgiving diner te hebben.

IMG_0417.JPG

Als je graag carnaval viert dan moet je met Halloween zeker naar Canada komen. Inderdaad, kinderen gaan hier van deur tot deur om snoep te verzamelen met ‘Trick-or-Treat’. Niet alleen de jongere kinderen, ook de tieners en zelfs volwassenen gaan helemaal los. Een maand van te voren beginnen ze al met versieren, plannen van feestjes en activiteiten op school. Overal in de stad zie je Halloween winkels verschijnen en geen kleintjes, maar echt mega grote hallen met alleen maar Halloween spullen. Zelf denk ik bij Halloween altijd aan enge kostuums, maar hier is het heel normaal om als een prinses, hotdog of Minion de straat op te gaan. Vergeet ook de typische Jack-o’-lantern niet, vast wel ooit gezien: een zelf uitgesneden pompoen met een kaars of lamp erin. Ik denk dat bijna iedereen hier er wel één zelf maakt. Jammer genoeg kennen ze hier wel geen halloweentochten. Dat is iets dat wij ze misschien nog wel kunnen leren?

Mijn verblijf zit er, jammer genoeg, al voor de helft op. Tot nu toe heb ik al een geweldige tijd gehad, maar waarschijnlijk zijn er nog wel wat dingen te beleven hier. Voordat ik terug naar België kom, probeer ik om nog een verslagje te schrijven met alle gebeurtenissen aan de andere kant van de wereld 😉

Biotechnicum breidt fietsatelier uit met 6 nieuwe fietsen   

Mede dankzij de steun van de provincie Limburg kon het Biotechnicum haar fietsatelier uitbreiden met 6 nieuwe fietsen. In totaal heeft de school nu 20 fietsen ter beschikking om uit te lenen aan haar leerlingen en leerkrachten. Leerlingen die met de bus naar school komen en tijdens de lessen op exploratie gaan in de schoolomgeving, kunnen een fiets lenen. Het is niet alleen handig, maar op deze manier voorkomen we de CO 2 -uitstoot van de auto’s die de fietsen anders naar school zouden brengen. De leerlingenraad MOS is blij met deze aankoop, want de beschikbare 14 fietsen in het verleden waren niet altijd voldoende. Hopelijk mogen leerlingen en leraren veel plezier beleven tijdens de verplaatsingen per fiets.

Biotechnicum haalt haar Groene vlag, Milieuzorg Op School (MOS), in Brussel

Op Vrijdag 30 september trokken 2 leerkrachten en 3 leerlingen van de leerlingenraad  MOS van het Biotechnicum er samen op uit om in onze hoofdstad de welverdiende groene vlag in ontvangst te nemen.
Uiteraard gebeurde de verplaatsing op een ‘zo groen’ mogelijke manier met de trein. Eenmaal aangekomen stond er een uitgebreid ontbijt op ons te wachten. Het goed gevulde programma van die dag bestond voornamelijk uit workshops,  met tijdens de middag een lekkere broodjeslunch en tot slot het overhandigen van de groene vlag.

In de voormiddag leerde Tiebe letterlijk vanalles ‘bij’. Hij volgde een boeiende workshop over het leven en het nut van de honingbij. Hier maakte hij zelf zijn eigen honingkaars en bestudeerde samen met andere leerlingen over heel Vlaanderen de levensloop van de wilde honingbij.

Terwijl Angie en Lieve een lezing over het ijs op Antartica volgde, woonde leerkrachten Job & Niels een workshop over internationaliseren bij. De sessie ging over scholenbanden waarbij scholen uit België een ‘band’ hadden met scholen uit het Zuiden. Zo waren er tijdens de workshop 2 leerkrachten uit Rwanda aanwezig die al jaren een goede scholenband vormde met een school uit West – Vlaanderen. Mogelijk een interessante uitdaging voor de toekomst van het Biotechnicum.

Na de eerste workshops verzamelde we allen in de refter voor een uitgebreide broodjeslunch, een koffietje en een babbel.

Tijdens het 2e gedeelte van de dag volgde de leerkrachten een lezing van Dirk Draulans over de impact van de mens op het leefmilieu. Want als MOS(ser) is het toch belangrijk om te weten hoe je de ecologische voetafdruk van jezelf alsook de school zo laag mogelijk kan houden.

Tiebe, Angie en Lieve deden onderzoek naar braakballen van uilen. Ze bestudeerde de kerkuil en zijn manier van eten en leven.

Het laatste gedeelte van de dag was het overhandigen van onze groen vlag. Deze vlag staat symbool voor een ‘groene’ school en was voor ons de kers op de taart voor de geleverde inspanningen van de afgelopen twee schooljaren. Als groene school dragen we Milieuzorg Op School (MOS) hoog in het vaandel en zijn we een voorbeeld voor andere scholen.

Na het overhandigen van de vlag, poseerde we nog voor de foto en erna keerden we voldaan terug richting station. Gewapend met de groene vlag, een berg documentatie en enkele dvd`s kunnen we spreken van een geslaagde leuke dag.

Nu gaan we met de MOS- werkgroep weer hard aan de slag en delen we ons verhaal met klasgenoten en collega`s. We zullen de komende 2 jaren minstens even hard moeten strijden,maar liefst harder, om onze erkenning als groene school te mogen behouden. Maar met zo’n gemotiveerde MOS – leerlingen, gaat dit zeker en vast lukken.

1B en 2BVL maken kennis met Plastic Lab

Op maandag 24 oktober 2016 kregen de leerlingen van 1B en 2BVL bezoek van Plastic Lab.
Ze leerden over het recycleren van kunststoffen. De ingezamelde kunststof werd gesorteerd en versnipperd. Deze kleine stukjes werden dan tussen de bakplaat gelegd en zo gesmolten tot een nieuwe plaat. Met deze plaat, en de gekozen mal, maakten ze een auto, frisbee, potje of een masker.
De leerlingen kregen ook de kans een gsm-houder te plooien uit plastiek en sneden uit isomo verschillende vormen uit.
Het werd een leuke en leerrijke dag. Bekijk hier de foto’s van deze dag.

Leerlingen van 1B bezoeken schoolhoeve tijdens de projectweek

Voor de eerste keer gingen de leerlingen van 1B uitgebreid op bezoek in onze eigen Schoolhoeve bij boer Rob Ramaekers. De boer heeft een uitgebreide rondleiding gegeven. Ze leerden er over wat een koe nodig heeft om veel melk te geven, hoe ze de klauwen van en koe moeten verzorgen, wat een koe eet, hoeveel melk ze per dag geeft,… De leerlingen kregen de mogelijkheid om vragen stellen en een babbeltje te slaan met de boer over het dagelijkse leven op de boerderij. De leerlingen maakten kennis met de stal, de koeien, de melkrobot, de kalfjes… En tot slot voerden ze ook enkele werkjes uit op de boerderij: Ze hebben de koeien gevoerd en er voor gezorgd dat de kalfjes weer op een zacht bedje van hooi konden liggen. Het was een super leuke namiddag!

Bekijk hier de foto’s.

Provinciaal veldloopkampioenschap in Hechtel: Biotechnicum loopt…

Woensdag 26 oktober vond het Provinciaal veldloop kampioenschap plaats in Hechtel. De zon scheen dus de ideale omstandigheden om goede prestaties neer te zetten. Aiman, Guus, Lieze en Mirthe vertegenwoordigden onze school. De meisjes begonnen er als eerste aan en dit was direct een schot in de roos voor ons. Mirthe liep van begin tot einde aan de leiding en in haar voetsporen volgde Lieze. Dit leverde onze eerste twee medailles op van de dag, wat een top prestatie.
Even later was het de beurt aan onze twee jongens, ook zij diepen de longen uit hun lijf. Weer vielen we in de prijzen met Aiman, hij behaalde een tweede plaats.
Bedankt lopers en loopsters voor jullie deelname, wij willen jullie feliciteren met de geleverde prestaties en super inzet. Bekijk hier de foto’s.

6NGTW: wilgen knotten

Verslag door Piet Clement.

Op woensdag 26 oktober 2016 zijn we met onze klas wilgen gaan knotten in Hamont – Achel. Eerst kregen we een kleine rondleiding op de stadswerf met het nieuwe gebouw. Zo kregen we een mooi overzicht van wat er omgaat bij de groendienst en andere sectoren van de gemeente.

Daarna reden we door naar woonwijk ‘De Sleutjes’ waar een 50-tal knotwilgen staan langs een beek. Een knotwilg groeit graag naast wateren omwille van de een natte bodem. Bij deze wilgen werd een hoogknot uitgevoerd, dat betekend dat de wilgen op ongeveer 2 meter werden afgezaagd en op dat punt komt dan de knot waar de nieuwe uitlopers zich vormen. Deze uitlopers laten ze ongeveer 5 tot 7 jaar groeien tot dat ze geknot moeten worden. Om hinder en overlast te voorkomen werden deze wilgen jaarlijks geknot.

Met knotten bedoelen we dat we de uitlopers gaan afknippen en zagen op een 2–7 cm van de knot. De populatie van de knotwilgen neemt steeds meer af maar de bomen hebben toch wel een hoge ecologische waarde. Dit omdat het een goede nestplaats is voor vogels of als de knot groter wordt ontstaat er een mooie plek voor vleermuizen of andere dieren. De takken die we op het einde hadden afgezaagd namen we gedeeltelijk mee terug naar school. Deze kunnen we  in de toekomst mogelijk gebruiken voor het vlechten van manden of wanden.

Na een voormiddag zwoegen in het mooie ochtendzonnetje hebben we in totaal 12 wilgen kunnen knotten. Voldaan keerden we terug naar school. Het was een zeer leuke praktijkles waar we veel van hadden bijgeleerd! Bekijk hier de foto’s.


Leerlingen van 4PDMB druk in de weer tijdens de praktijkles

Tijdens de week voor de Allerheiligenvakantie werden de leerlingen van PDMB ingezet op verschillende fronten tijdens hun praktijkles.

 • Najaar onderhoud van verschillende plantvakken: snoeien van haagbeukhaag, snoeien van verschillende heesters en bladruimen.
 • Plaatsen van boordstenen rond de plantvakken in de moestuin.
 • Klaarleggen van ruggen voor het aanplanten van nieuwe aardbeiplanten.
 • Maaien van het gras rond de afrastering van de moestuin.
 • Als laatste kregen de leerlingen van 4PDMB een vakkundige uitleg door Jef Gorssen. Verschillende thema’s werden besproken: de inzaai van triticale en over de bodembewerking, de zaaidichtheid per ha, de werking van de zaaicombinatie.

De verdere werkzaamheden zoals opkomst telling, bemesting, onkruidbestrijding en bestrijding van ziekten zullen de leerlingen opvolgen. Bekijk hier de foto’s.

Biotechnicum kient

Het Biotechnicum van Bocholt organiseert op vrijdag 25 november 2016 haar jaarlijkse kienavond. Er zijn weer prachtige prijzen te winnen dankzij de gulle bijdrage van talrijke sponsors. U bent welkom vanaf 19.00 u. en we starten om 20.00 u. De opbrengst van deze kienavond komt volledig ten goede van onze school en leerlingen.
Waag je kans en hopelijk bent u dan één van de gelukkige winnaars!

Leerlingen van 3B graven profielput

Tijdens de praktijkles van PDM Milieu zijn de leerlingen zelf een bodemprofiel gaan uitgraven. Na een uur zweten en zwoegen konden ze verschillende lagen gaan tekenen.

De bouwvoor was duidelijk te onderscheiden van de overgangslaag en je zag heel goed tot waar de wortelgroei kwam.

Na het zwoegen om de put te graven werden de laatste krachten gebruikt om de put terug te vullen. Bekijk hier de foto’s.

De leerlingen van 3B1 en 3B2 stellen met trots hun pompoenen voor.

Maandag 26 september 2016 oogstten de leerlingen van 3B1 en 3B2 hun pompoenen. Om de pompoenen te kunnen verkopen, werden ze na het plukken zuiver gemaakt en gewogen. Voor liefhebbers van soep, kan er van deze pompoenen lekkere soep gekookt worden. Ben je eerder een fan van halloween, dan kan je met wat snijwerk leuke gezichtjes maken in de pompoenen.

Bekijk hier de foto’s.

Eerste- en tweedejaars van het Biotechnicum nemen deel aan de scholenveldloop in Kaulille.

Op 22 en 23 september 2016 vond de jaarlijkse veldloop in Kaulille weer plaats. Donderdag mochten de leerlingen van het tweede jaar aantreden en vrijdag was het dan de beurt aan die van het eerste jaar. De jongens en meisjes konden zich meten aan elkaar en strijden voor de “snelste leerling” van het Biotechnicum.

De overwinning bij de meisjes van het eerste jaar ging naar Mirthe Drijkoningen, op 2 en 3 volgden Lieze Nijsen en Lisa Geunis. De strijd bij de jongens van het eerste jaar werd gewonnen door Roy Housen, de twee directe achtervolgers waren Rens Geusens en Liam Nouwen.

Bij de meisjes van het tweede jaar kwam Elias Celien als eerste over de eindmeet gevolgd door Fleur Hendriks en Jana Goossens. Bij de jongens van het tweede jaar won Senne Geurts de gouden medaille, zilver en brons waren voor Roy Steutelings en Jens Gombeer.

Proficiat aan de laureaten, jullie hebben dat zeer goed gedaan. Omdat deelnemen belangrijker is dan winnen willen wij al de leerlingen van de eerste graad heel erg bedanken voor hun goede inzet, jullie hebben dat schitterend gedaan.

Bekijk hier de foto’s van de eerstejaars en de tweedejaars.

3PDMT en 3PDM op plattelandsklassen

Zowel de leerlingen van 3PDM als die van 3PDMT namen in de week van 12 september 2016 drie dagen (en twee nachten) hun intrek in de Breughelhoeve in Peer, in het kader van hun jaarlijkse plattelandsklassen. Hier konden de leerlingen hun schoolse kennis rond ‘plant, dier en milieu’ in de praktijk omzetten.

Ze kregen er les over varkens en paarden, maar gingen zelf ook paardrijden. Verder maakten ze een natuurwandeling met jagers, gingen ze ‘s avonds mee melken op een rundveebedrijf en volgden ze het Boerenpad, een educatieve wandeling in en over het platteland. ‘s Avonds zorgden de leerkrachten nog voor een leuke quiz.

Bekijk hier de foto’s.

Het Biotechnicum heeft gekozen…

In de meeste secundaire scholen is er een leerlingenraad.
Dit schooljaar kiezen de leerlingen in het Biotechnicum te Bocholt niet één, maar drie leerlingenraden. Telkens 12 leerlingen kunnen zetelen in de leerlingenraad voor MOS (Milieuzorg Op School), algemeen beleid en sport & spel.
De verkiezingen zijn dit schooljaar ook groots aangepakt. Deze passen perfect binnen de politiek juridische context van de vakoverschrijdende eindtermen.
Bekijk hier de foto’s van de verkiezingen.
Hoe zijn de verkiezingen georganiseerd?
Leerlingen hebben tijdens de eerste 10 dagen van het schooljaar de tijd gekregen om zich kandidaat te stellen. Na deze periode hebben we alle kandidaten met foto op grote panelen kenbaar gemaakt.
Alle leerlingen krijgen een oproepingsbrief, deze moeten ze samen met hun identiteitskaart meebrengen naar het stembureau. Daar krijgen ze een stemformulier per leerlingenraad. Leerlingen mogen met het rode potlood hun stem uitbrengen in de stemhokjes die geleend zijn van de gemeentelijke technische dienst.
De leerlingen van het 7e jaar tellen de stemmen en maken de uitslag bekend.
De leerlingen van het 6e jaar zullen tijdens een les wiskunde het stemgedrag van de leerlingen per jaar analyseren.
De uitslag.


SVS_Tennis
Woensdag 21 september 2016 vond de SVS tenniscompetitie plaats in Neerpelt. Dries en Gabriël vertegenwoordigden onze school. Iedereen speelde minstens 3 wedstrijden van 20 minuten. De 2 tennissers leverden een zeer goede prestatie. Dries kon 2 keer winnen en ook Gabriël maakte het zijn tegenstanders meer dan moeilijk.
Wij willen beide jongens bedanken voor hun deelname, jullie hebben dat schitterend gedaan..
Klik hier voor de foto’s.

Tweedejaars doen aan biotoopstudie aan de Luysmolen

Op donderdag 15 en vrijdag 16 september 2016 trokken onze tweedejaars een voormiddagje de natuur in.  Er stond een biotoopstudie op het programma. Samen met de leerlingen van 5 natuur- en groentechnische wetenschappen kregen ze de kans een heleboel te ontdekken. Voor onze leerlingen werd het alvast een leerrijke en plezierige dag. Bekijk hier de foto’s van de biotoopstudie.

 

1B krijgt demonstratie van de brandblusser

De leerlingen van 1B leerden tijdens de les MAVO over pictogrammen en veiligheid. Naar aanleiding hiervan kregen de leerlingen van onze preventieadviseur extra uitleg over de brandveiligheid bij ons op school. Als kers op de taart kregen ze een demonstratie van de brandblussers. Ze kregen zelfs de kans enkele brandblussers te testen. Dat was nog eens een leuke les.
Bekijk hier de foto’s.

 

Marvi van Tongeren: studeren in Canada
vlag_canada_rechtformaat_1_1.jpgIMG_0015.JPGHet avontuur begon in Montréal waar we voor drie dagen naartoe gingen, een kleine citytrip dus, om kennis te maken met het Canadese leven.

Drie dagen waren echt wel veel te kort om de stad te ontdekken. En om eerlijk te zijn moest ik ook wel even bekomen van de lange vliegreis (jetlag). Dit was namelijk de eerste keer dat ik met een vliegtuig reisde, dus dat was al spannend genoeg!

We hebben vele monumenten, gebouwen, plaatsen en andere belangrijke dingen bezocht. Een ding is me toch wel het meeste bijgebleven, namelijk onze boottocht. Wij dachten dat we gewoon rustig op de rivier gingen varen met uitleg van een gids, maar niets was minder waar…het leek wel raften in een grote boot, in ieder geval waren we gans nat!!

Er was voor iedereen wel wat te beleven.IMG_0134.JPG

Hierna vervolgde ieder zijn eigen richting, op weg naar zijn/haar gastgezin.

Toen ik op het vliegveld van Winnipeg aankwam, werd ik meteen met open armen ontvangen. De drie dagen in Montréal hadden nog niet echt geholpen om al aan het leven hier te wennen. Alles is heel groot en ruim, iedereen vraagt altijd hoe het met je gaat, ze stoppen letterlijk op straat om een praatje te maken, je hebt snelwegen om van de ene kant van de stad naar de andere kant te gaan, een meer dat ongeveer zo groot is als ⅘ van België en noem maar op. Het is echt heel sjiek. Aan de ene kant kan je Canada een beetje vergelijken met de VS, maar er zijn toch ook wel duidelijke verschillen. Wat mij vooral opvalt is dat alles hier heel schoon en netjes is.

IMG_0165.JPG

De school is ook heel anders als dat wij gewoon zijn! Woensdagmiddag hebben we geen vrij, maar we mogen wel 50 minuten later naar school komen. Je kiest zelf een aantal vakken die je graag wilt volgen en je volgt die maar voor één semester. Een lesuur (hier periode genoemd) duurt geen 50 minuten, maar wel 70 en je hebt elke dag dezelfde vakken in dezelfde volgorde. Zie je het al voor je dat je een bepaalde leerkracht elke dag van de schoolweek 70 minuten hebt… Een voordeel is wel dat je zelf bepaalt wanneer je naar de les komt dus als je geen zin hebt dan kom je gewoon niet, maar als je punten dan slecht zijn dan heb je wel pech en je krijgt geen herkansing. Als je toch komt opdagen, maar je verveelt jezelf dan kan je nog altijd muziek luisteren of een spelletje spelen op je gsm.

Er zijn ook veel groepen waar je je bij kan aansluiten. Zo heb je verschillende sportgroepen van volleybal, basketbal en voetbal tot curling, ijshockey en rugby. Maar ook als je niet zo sportief bent, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan meehelpen met de nieuwskrant, er is een groep voor artistieke mensen, leerlingen die alles regelen voor de laatstejaars, leerlingen die willen bijdragen aan het behoud van het milieu en ja, je kan het zo gek niet bedenken, er is altijd wel iets wat bij je past.

De school zelf is in alles voorzien: er is een fitnessruimte, een cafetaria waar je tv kan kijken, een bibliotheek met computers, labo’s, dus kortom alles wat je eigenlijk nodig hebt.

Misschien een paar ideeën voor het Biotechnicum 😉 …

In duel met Kim Gevaert en Tom Boonen

Ook dit jaar wordt de conditie van de leerlingen van 2MW weer op de proef gesteld.

In duel met Kim Gevaert moesten de leerlingen 7 seconden lopen en kijken hoe ver ze geraken. Deze afstand werd dan gemeten. Er waren er zelfs bij die dicht bij het record van Kim Gevaert kwamen (60m binnen 7.47s).

De week erna werd de grote fietsproef georganiseerd. Drie wielrenners fietsten een afstand van 40m. Elke 10m werd de tijd opgenomen door de informanten. In de klas werden deze resultaten verwerkt en grafisch voorgesteld.

Het was een sportief, warm begin van het schooljaar. Bekijk hier de foto’s.

Waterballonnengevecht @ Biotechnicum

Het kwik steeg op dinsdag 13 september 2016 richting 32 graden. In een de meeste klaslokalen was het vandaag puffen en zweten. Reden te meer om een beetje afkoeling te zoeken. Een aantal leerkrachten stak de handen bij elkaar. Om kwart over drie werden onze leerlingen naar de speelplaats gelokt. Eenmaal de leerlingen in de juiste groep verdeeld werden, kon de battle starten. De speelplaats werd omgetoverd tot een aardig slagveld. De waterballonnen vlogen in het rond en er werden een aantal rake klappen uitgedeeld. Sommige leerlingen/leerkrachten werden het slachtoffer van ganse bakken water. Het was een ‘coole’ afsluiter voor een snikhete dag op het Biotechnicum. Klik hier voor de foto’s.

Biotechnicum kiest leerlingenraden

Biotechnicum kubbt het nieuwe schooljaar op gang…

Op donderdag 1 september 2016 gaf onze school het startschot van het nieuwe schooljaar.  De vroege vogels kwamen al om acht uur aan onze op onze school. Een spelletje kubb om de stilte en verveling te doorbreken werd gesmaakt. Alle leerlingen kregen op deze eerste dag een korte toespraak door onze directeur. Onze leerlingen van het eerste jaar werden op deze dag vrijgesteld van de lessen en namen deel aan een welkomstprogramma: kennismakingsspelletjes, een rondleiding door de school, de eerste kennismaking met ‘de planagenda en digitale agenda’…  De andere leerlingen mochten meteen de boeken openen en de eerste lessen werden gegeven…  op deze manier is het nieuwe schooljaar een feit en wordt het opnieuw aftellen naar de verschillende hoogtepunten in het schooljaar.  Het eerste hoogtepunt wordt alvast onze startviering!

Bekijk hier de foto’s van de eerste schooldag.

Laatstejaars studeren af aan het Biotechnicum

Op vrijdag 24 juni 2016 vond de plechtige proclamatie van de laatstejaars plaats in het Biotechnicum. Voor deze gelegenheid daagden de leerlingen op in galakledij.

Na een mooie viering vol foto’s en muziek werden de leerlingen naar voor geroepen om, naar Amerikaans voorbeeld, hun squarecap in ontvangst te nemen. Toen alle leerlingen die op hun hoofd hadden staan, werden de hoedjes vrolijk in de lucht gegooid. Met een afsluitend galabal namen de leerlingen afscheid van het Biotechnicum.

Wij wensen hen allemaal proficiat en veel succes in de toekomst!

[picasaview album=’6300761130417827617′ instantview=’yes’]