Derde trimester ’17 – ’18

Laatstejaars studeren af aan het Biotechnicum

Op vrijdag 24 juni 2016 vond de plechtige proclamatie van de laatstejaars plaats in het Biotechnicum. Voor deze gelegenheid daagden de leerlingen op in galakledij.

Na een mooie viering vol foto’s en muziek werden de leerlingen naar voor geroepen om, naar Amerikaans voorbeeld, hun squarecap in ontvangst te nemen. Toen alle leerlingen die op hun hoofd hadden staan, werden de hoedjes vrolijk in de lucht gegooid. Met een afsluitend galabal namen de leerlingen afscheid van het Biotechnicum.

Wij wensen hen allemaal proficiat en veel succes in de toekomst!

[picasaview album=’6300761130417827617′ instantview=’yes’]

Leerlingen van 1B onderzoeken 

Onze leerlingen van 1B leerden bij wiskunde over de berekening van de omtrek en oppervlakte van vlakke figuren. Deze theorie werd omgezet in een praktische oefening. Ze trokken de speelplaats op en berekenden er de oppervlakte en omtrek van enkele objecten. Het was een leuke en leerrijke laatste les.

[picasaview album=’6298537554080231873′ instantview=’yes’]

Projectdag ‘vakantie’ voor de leerlingen van 1B

Op vrijdag 10 juni hadden de leerlingen van 1B een extra projectdag rond vakantie. Om half elf stapten ze, onder een stralend zonnetje, op de fiets voor de Viertorenroute. Hun fietstochtje startte in Bocholt met een intermezzo aan de kerk en de Damburg. Daarna ging de tocht verder naar Reppel. Er werd even halt gehouden aan de Willibrorduskerk, de Watermolen en de Pastorij. De omgeving daar werkte enorm rustgevend en was uiterst geschikt voor de picknick. Goolderheide werd de volgende tussenstop en daarna werd er gefietst richting Kaulille. Langs de Sevensmolen en het Keizershof ging het dan richting Lozerheide. Tijdens de korte wandeling werd er enorm genoten van de ongerepte natuur. Op de terugweg langs Sluis 17 en 18 werd er nog even halt gehouden voor een lekker ijsje bij Oeverijs. En daarna: terug richting Biotechnicum; precies op tijd terug! Het was een zeer fijne dag!

[picasaview album=’6295598080146255393′ instantview=’yes’]

7SP opleiding heftruckrijden

In de week van maandag 6 juni 2016 tot en met vrijdag 10 juni 2016 namen de leerlingen van 7SP deel aan de opleiding ‘heftruckchauffeur’. Deze opleiding wordt georganiseerd op het bedrijf Logis. Bekijk hieronder de foto’s.

[picasaview album=’6294455529096500209′ instantview=’yes’]

Laatste lesdag op het Biotechnicum

Voor vele laatstejaars van het Biotechnicum was het dinsdag 7 juni 2016 de laatste volledige lesdag van hun middelbare schoolcarrière. Om hun schoolcarrière op een ludieke manier af te sluiten, kwamen ze verkleed naar onze school.

[picasaview album=’6294086845514635441′ instantview=’yes’]

5BIO experimenteert in de lessen fysica

De leerlingen van 5BIO experimenteerden met fysica. Ze kregen de opdracht een toepassing op elektrische lading of magnetisme uit te werken. Er werd een experiment opgebouwd en de waarnemingen werden in een filmpje voorgesteld. De leerlingen kregen de keuze uit volgende toepassingen: kooi van Faraday, werking elektroscoop, elektromagneet, Franklin’s bell, elektrostatisch molentje, Laplacekracht, gelijkstroommotor…

[picasaview album=’6293371240608085729′ instantview=’yes’]

Leerlingen van de optie AB leren over planten

De leerlingen van de optie AB uit het eerste jaar leerden tijdens het derde trimester over planten. Op de vragen: “Hoe groeien planten”, “Hoe moeten we ze verzorgen?” en “Hoe oogsten we ze?” kregen de leerlingen een antwoord.  Om het trimester af te sluiten volgden we samen met de leerlingen van 3B2 bij mevrouw Drees een workshop bloemschikken. Het was een zeer geslaagde voormiddag! Bekijk hieronder enkele sfeerbeelden en resultaten.

[picasaview album=’6293053018708485201′ instantview=’yes’]

Leerlingen van 4BIO ‘oogsten’ hun wijn

Tijdens de lessen Labo Biotechniek in 4BIO werd er dit jaar heel wat aandacht besteed aan biotechnologische processen waaronder heel wat gistingen met o.a de alcoholische gisting.
Na een periode van ongeveer 5 maanden waarin de gisting van het druivensap en een overheveling plaatsvonden, konden de leerlingen van 4BIO1 en 4BIO2 hun wijn “oogsten”.
Ze mochten zelf een eigen etiket ontwerpen, waarvan enkele in de bijlage, alsook de wijn bottelen en kurken. Ibe Schutters van 4BIO1 liet ons ook nog een foto geworden van een familiefeestje waar de wijn werd gesmaakt bij een lekkere pizza!

[picasaview album=’6293051080449242513′ instantview=’yes’]

De leerlingen van 6NGTW op onderzoek in mei

De leerlingen van 6NGTW trokken in mei 3 dagen op uitstap. Met een fototoestel of smartphone in de hand zorgden ze zelf voor het nodige beeldmateriaal.

Maandag 2 mei fietsten ze de Dommel af, vanaf de bron in Wauberg tot in Overpelt. Het was een serieuze fietstocht om deze waterloop te volgen en alle inrichtingswerken te bestuderen.

[picasaview album=’6290791326045824817′ instantview=’yes’]

Dinsdag 3 mei trokken ze met een busje naar een overstromingsgebied van de Schelde in Kruibeke. Dit gebied zorgt voor een grotere veiligheid tegen overstromingen van de Schelde. Daarnaast kan men in het gebied ook slikken en schorren ontwikkelen wat de natuur ten goede komt.

[picasaview album=’6290791945230015553′ instantview=’yes’]

Woensdag 4 mei bezochten de leerlingen Bosland in Hechtel-Eksel. Daar kregen ze uitleg van de boswachter over hoe een groot boscomplex beheerd kan worden.

[picasaview album=’6290789919990058657′ instantview=’yes’]

Het werden zeer interessante en leerrijke dagen.

Leerlingen 2A leren over ‘Mijn fiets’

Onze leerlingen van het tweede jaar uit de A-stroom werken bij Techniek momenteel rond het thema “Mijn fiets”. Ze controleerden de fiets en volgden een workshop door Stef Ulenaers. Tijdens deze les leerden ze over het onderhoud van de fiets, de controle van de bandenspanning, een band leren plakken, de hoogte van het zadel instellen, de remmen testen… Op deze manier kunnen onze tweedejaars weer met een gerust gevoel het verkeer in.

[picasaview album=’6289260158620587665′ instantview=’yes’]

Altijd mee met je school, maar nu even niet!?

Bepaal zelf wanneer u meldingen wilt ontvangen via de Smartschool App.

De meldingen die u via de Smartschool App ontvangt zijn handig. Leerkrachten, leerlingen en ouders waren nog nooit zo betrokken met wat er op school gebeurt. Maar soms moet de riem er toch even af. En dat kan met deze nieuwe optie!

In het profiel kan elke gebruiker zelf opgeven op welke dagen en tussen welke uren hij géén meldingen wilt ontvangen via de smartschool App. Hij zal dan zélf moeten aanmelden om te zien wat er nieuw is.

 Leerlingen van de optie MW bezoeken het gemeentehuis van Bocholt

Op donderdag 19 mei brachten de leerlingen van het tweede jaar van de optie Moderne Wetenschappen een bezoekje aan het gemeentehuis van Bocholt. Dit was in het kader van de les S.E.I.
De leerlingen behandelden in de les de werking van een gemeente en gingen met deze achtergrondkennis een zeer interessant bezoek brengen aan het gemeentehuis. Het werd een leerrijke les.

[picasaview album=’6286658890009431553′ instantview=’yes’]

Leerlingen van 2A brengen een bezoek aan de haven van Antwerpen

Op dinsdag 17 mei vertrokken de leerlingen van het 2de leerjaar A met de bus richting Antwerpen. In het kader van het thema industrie binnen de lessen aardrijkskunde bezochten de leerlingen de haven van Antwerpen.

Onder begeleiding van 3 enthousiaste gidsen leerden we meer over de activiteiten in en rond de haven. We zagen o.a. een sluis in werking, een olifant (straddle carrier) aan het werk, een portaalkraan in actie en containerschepen in beweging. We observeerden het ruimtegebruik ter plaatse en dit was vaak “gigantisch indrukwekkend”.

[picasaview album=’6286339132982101569′ instantview=’yes’]

Bedankt ouderraad voor het ontbijt.

Op woensdag 11 en donderdag 12 mei 2016 organiseerden de leden van de ouderraad een gezond ontbijt voor onze leerlingen. Onze leerlingen worden dan verwend met een lekker ontbijt op onze school. Vers brood, een lekker glaasje fruitsap, een eitje, een potje yoghurt en een stuk fruit waren de basiselementen van dit ontbijt. Meng dit met de gezellige sfeer die onze school uitstraalt en je hebt een gastronomisch ontbijt. Bij de keuze van de producten werd rekening gehouden met ‘faire-trade-producten’.

[picasaview album=’6284075394425697137′ instantview=’yes’]

Enkele leerlingen nemen deel aan het vluchtelingenspel.

Op dinsdag 3 mei 2016 speelden enkele leerlingen van 4PDMT1 en 4PDMT2 een spel rond vluchtelingen. Het vluchtelingenspel werd uitgewerkt door de stagiairs Atha, Brecht en Sam. Vluchtelingen komen bijna dagelijks in het nieuws en daarom is het belangrijk dat deze informatie ook in de klas niet onbesproken blijft.

De leerlingen werden eerst ingelicht over de complexe situatie in het Midden-Oosten en de reacties van het Westen hierop. Vervolgens werden ze onderverdeeld in 3 groepjes en moesten ze met hun ‘eilandje’ een route uitstippelen vanuit het Midden-Oosten tot hun eindbestemming in een westers land (Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk) in Europa. Om hun route gemakkelijk uit te werken, werd er een grote kaart van het Midden-Oosten en Europa geprojecteerd. De leerlingen werden voor een half uurtje Afghaanse, Irakese of Syrische vluchtelingen en waren op hun groep aangewezen. Elke groep startte met een budget en dat konden ze goed gebruiken. Zo moesten ze bijvoorbeeld een mensensmokkelaar of een  buschauffeur omkopen.

De leerlingen werden geregeld geconfronteerd met de realiteit.  Mensensmokkelaars werden duur betaald of er moest een andere route moeten gekozen worden, omdat de grenzen ondertussen gesloten waren. Dit kwam oneerlijk over, maar ze beseften wel dat de realiteit niet anders is.

Aan het einde van het spel werd een quiz voorzien. Het werd een leerrijke middagpauze, wat zowel door de stagiairs als door de leerlingen geapprecieerd werd.

[picasaview album=’6282612623670544289′ instantview=’yes’]

1A en 1B op excursie in en rond Bocholt en Bree.

Op maandag 2 mei 2016 trokken de leerlingen van het eerste jaar met de bus op pad. Tijdens een excursie in en rond Bocholt en Bree, maakten de leerlingen kennis met tal van begrippen binnen het vak aardrijkskunde. Een blitsbezoek aan het industriepark ‘Goolder’, een tocht langs ‘Kanaal Noord’, een tripje rond de kerk van Tongerlo, een wandeling doorheen de stad Bree en een bezoek aan de Boneput stonden op het programma. De zon maakte er alvast een geslaagde dag van en onze leerlingen zorgden voor een passende en ontspannen sfeer tijdens het uitje.

[picasaview album=’6280351856726068785′ instantview=’yes’]

Autoluwe schooldag

Op woensdag 11 mei 2016 organiseert onze school de autoluwe schooldag.Kom voor één keer met de fiets naar onze school.

Fijn dat je erbij was…

Op zaterdag 30 april en zondag 1 mei 2016 vond aan onze school de jaarlijkse info- en opendeurdag plaats. Het mooie weer zorgde ook dit jaar weer voor een heleboel belangstelling van leerlingen, oud-leerlingen, gepensioneerde leerkrachten, boeren en sympathisanten. Ook onze nieuwe leerlingen bezochten onze school en maakten er kennis met de verschillende vaklokalen, studieboeken, leermethodes of sloegen er een babbel met leerkrachten en directie. Maar onze bezoekers genoten vooral van de sfeer rondom onze school. Daarom kon een wandeling door de kinderboerderij, een ritje op de pony’s of een bezoek aan het prijsveekamp zeker niet ontbreken. Bedankt aan al onze bezoekers, jullie waren geweldig! Bekijk hieronder de foto’s van de editie van 2016.

[picasaview album=’6280057464882754273′ instantview=’yes’]

Biotechnicum doet aan freerunning

Woensdag 27 april, vond de initiatie Free Running plaats in de sporthal van Sint-Augustinus te Bree. Sean, Jobbe, Rosalie en Celien waren present voor onze school. Na een pittige opwarming konden de leerlingen beginnen aan het echte werk. Sprongen over verschillende toestellen, de back flip, lopen tegen de muur, klimmen en klauteren, al de technieken van Free Running kwamen aan bod. Hier onder vinden jullie enkele actiefoto’s terug van de sportieve en leuke namiddag. Wij willen de deelnemers bedanken voor hun enthousiasme en goede inzet, jullie hebben dat schitterend gedaan.

[picasaview album=’6278495898804095409′ instantview=’yes’]

 5NGTW verkende het Smeetshof.

De leerlingen van 5 NGTW verkenden onder de deskundige leiding van gids Arnold Goossens het Smeetshof. Ze keken naar een beverburcht en wandelden door een bos dat op kaarten van 1700 staat. Zo’n oud bos is vrij zeldzaam in Vlaanderen. Hier komen enkele zeldzame en specifieke plantensoorten voor zoals salomonszegel en het dalkruid. Er waren veel sporen van everzwijnen te ontdekken. Zeer fascinerend om te zien was het nest van de rode bosmieren. Maar de meeste aandacht ging naar de TaurOs, een oerrund die hier de begrazing doet. Het was een zeer leerrijke uitstap.

[picasaview album=’6277418871488215025′ instantview=’yes’]

 Leerlingen van 3BIO en 4BIO nemen deel aan JON

Woensdag 20 april 2016 ging de eerste ronde van de Vlaamse Junior Olympiade Natuurwetenschappen of JON door van 13 tot 15 uur.

Het aantal inschrijvingen in Vlaanderen is gestegen met 8.3%. Er werden dit jaar 2.609 leerlingen ingeschreven door 168 scholen.

Ook het Biotechnicum gaf de kans aan alle leerlingen van de richting Biotechnische Wetenschappen in de 2de graad om deel te nemen.

De doelstellingen van JON zijn deze van de andere olympiades wetenschappen aangevuld met het vertrouwd maken met het principe van de olympiades zodat de leerlingen worden geprikkeld om in de derde graad aan de Vlaamse Biologie Olympiade, Vlaamse Chemie Olympiade, Vlaamse Fysica Olympiade en Vlaamse Geografie Olympiade mee te doen.

De vragen zijn evenwichtig verdeeld over aardrijkskunde, biologie, chemie en fysica.

Binnenkort kennen we de resultaten en hebben we misschien weer een leerling van onze school die aan tweede ronde mag deelnemen!

[picasaview album=’34BIO_JONOlympiade’ instantview=’yes’]

Survival trophy

Woensdag 20 april 2016 trokken we met enkele leerlingen van de 3de graad richting Houthalen om deel te nemen aan de Survival Trophy. Onze leerlingen kregen een parcours van verschillende hindernissen over een afstand van 5 km voorgeschoteld. Samenwerken was dus de boodschap om dit alles te trotseren. Klimmen en klauteren, kruipen, door het water of van een glijbaan, niets was onze leerlingen te veel. Als een hecht team behaalden ze de finish, waarvoor proficiat.

[picasaview album=’3eGraad_SurvivalTrophy’ instantview=’yes’]

 Basisschoolverlaters bezoeken het Biotechnicum

Op donderdag 14 april 2016 brachten de basisschoolverlaters van de lagere school van Bocholt, Kaulille, Lozen en Reppel een bezoek aan onze school. Om hen te helpen bij hun studie- en schoolkeuze werden de leerlingen in groepen verdeeld en genoten ze van verschillende workshops. De verschillende optievakken (Latijn, AB, TA, Crea en Sport & Wetenschappen) van het eerste jaar werden voorgesteld. Een historisch lesje Latijn, een creatief knutselwerk bij Crea, een perspotje maken bij AB, een metalen hanger maken bij TA en een gewaagde klim-muuractie bij Sport & Wetenschappen. Een bezoek aan de pony, de ezel, de schapen, de koeien en de varkens kon natuurlijk niet ontbreken op onze school. Tijdens de middag smulden alle leerlingen van een lekkere sandwich en een warme tas tomatensoep. De dag werd afgesloten met een koekje en een brikje fruitsap. De zon maakte er prachtige dag van.

Voor één dag lieten we onze gasten proeven hoe het is om een leerling van het Biotechnicum te zijn. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Bezoek dan op zaterdag 30 april 2016 en zondag 1 mei 2016 onze school. Tot binnenkort… jullie zijn allemaal welkom!

[picasaview album=’LagereSchoolBezoektHetBiotechnicum’ instantview=’yes’]

Biotechnicum sluit trimester af.

Op vrijdag 25 maart 2016 werd op het Biotechnicum het trimester afgesloten met een mooie viering. Tijdens de viering werd op passende wijze stilgestaan bij de gebeurtenissen van dinsdag 22 maart 2016. De bezinnende teksten werden afgewisseld met muziek en dans. Het werd een mooie en aangrijpende viering. Bekijk hieronder enkele sfeerbeelden…

[picasaview album=’Allen_Paasviering’ instantview=’yes’]