Eerste trimester ’15 – ’16

Biotechnicum steunt de actie ‘Rode Neuzen’

Met enige trots zouden we jullie graag willen informeren over de opbrengsten van de Rode Neuzen Acties, die we de afgelopen weken op het Biotechnicum georganiseerd hebben.

Via onderstaande acties hebben we de volgende bedragen mogen ontvangen:

* stemmen Dizzy Penalties: 50,50 euro

* gissingen Rode Neuzen Snoepjespot: 49,50 euro

* wafelverkoop: 503,50 euro

* pronostieken Soccer4RodeNeuzen: 815,04 euro

 

Na aftrek van de onkosten komen we op een netto-opbrengst van maar liefst 1306, 56 euro!! Dit is bijna het dubbele van wat we vorig jaar hebben binnengehaald!

De school zal dit afronden naar 1500 euro. Bovenop dit bedrag zouden we ook nog een som van de gemeente Bocholt ontvangen.

Daarom willen we jullie heel graag van harte bedanken voor jullie inzet en/of steun, in het bijzonder de leerlingen en leerkrachten die zich voor een of meerdere acties ten volle hebben gegeven!!

Het Rode Neuzen Team

5NGTW doet onderhoud aan de wiglo

Naar jaarlijkse traditie wordt door de leerlingen van 5NGTW de groene speelplaats van Don Bosco Gerdingen onderhouden. Dit jaar had de wiglo een grondige onderhoudsbeurt nodig. Er werden nieuwe wilgenscheuten bijgestoken en bevestigd. Nu is ze weer stevig genoeg en bestand tegen de speelse kleuters en kunnen er weer boeiende lessen in gegeven worden.

[picasaview album=’5NGTW_HerstelWiglo’ instantview=’yes’]

5NGTW spot vogels op het Mariahof

Om vogels te leren herkennen trokken de lln van 5ngtw naar de kijkhutten op het Mariahof . Daar de winter nog niet in het land is, hebben we onverhoopt veel vogels kunnen spotten. Dit was ideaal om verschillende eenden-, ganzen-, zwanen- en reigerssoorten te leren kennen. Maar de meeste aandacht ging naar de mooie ijsvogel. Tijdens de wandeling kwamen bij de resten van een duif uit, deze was door een roofvogel gedood, aangezien de veren uitgetrokken waren. De leerlingen vonden het een leerrijke voormiddag die veel te snel voorbij was.

[picasaview album=’5NGTW_WintergastenMariahof’ instantview=’yes’]

Leerkrachten en leerlingen voetballen voor Rode Neuzen

Op donderdag 26 november werd er naar jaarlijkse gewoonte gevoetbald voor het goede doel. Sportcomplex De Damburg was ook nu weer volgelopen voor de klassieker tussen leerkrachten en leerlingen, en de sfeer zat er goed in, niet enkel voor de wedstrijd zelf, maar zeker ook toen enkele leerkrachten zich waagden aan een zogenaamde ‘dizzy penalty’ en willens nillens kennismaakten met de nieuwe vloer in de sporthal.
De uitslag was uiteindelijk van weinig belang – al waren het niet de leerkrachten die verloren – wat telde was de opbrengst voor het goede doel, dat dit jaar ‘Rode Neuzen’ was. De teller staat voorlopig op 1200 euro, een mooi bedrag, mede dankzij een genereuze gift van de gemeente Bocholt.
Winnaars van de pronostiek waren dit jaar Hannah Goossens (1G2) en Lio Bollen (4Bio1), zij kregen een leuk prijsje.
Namens Rode Neuzen, bedankt aan iedereen die zijn bijdrage heeft geleverd!
[picasaview album=’Allen_SoccerForRodeNeuzen’ instantview=’yes’]
 
Winnaar Rode Neuzen

We hebben een winnaar!

Kim Schouteden van 3T1 wint de snoeppot!
Zij heeft het correct aantal snoepjes in de pot geraden samen met Claudio Vrolix (4B1) en Kevin Schuurmans (2G2). Het waren er 130. Daarnaast antwoordde Kim ook het meest correct op de schiftingsvraag: “Hoeveel Rode Neuzen (Cuberdons) zitten er in de pot?”.
Dit waren er 32. Kim zat er het dichtste bij.
Proficiat Kim!

Leerlingen van BVL actief tijdens de lessen plant- en groeimilieu.

De leerlingen van 2BVL leren tijdens de lessen Plant- en groeimilieu niet enkel theorie over de planten. Ze gaan er ook mee aan de slag. Tijdens deze praktijkles maakten de leerlingen een eigen bloemstukje rond Kerstmis.

[picasaview album=’2BVL_PraktijklesPlantEnGroeimilieu’ instantview=’yes’]

Leerlingen van 6NGTW leren zagen tijdens de praktijkles.

De leerlingen van 6 NGTW leerden woensdag 25 november 2015 werken met de kettingzaag.

Tijdens deze praktijkles werd de aandacht gevestigd op het onderhoud, het juist gebruik en enkele veiligheidsregels. Zo leerden de leerlingen het gebruik van de veiligheidshelm met gezichtsbescherming en oorkleppen gebruiken. Enkele tips bij het zagen:

  • de zaagbroek die de benen beschermt is belangrijk.
  • zorg dat er niemand te kort in de buurt van de zager komt.

Na deze les kunnen de leerlingen pas echt (veilig) zagen.
[picasaview album=’6NGTW_PraktijklesZagen’ instantview=’yes’]

3BIO onderzoekt de aardworm

Naar jaarlijkse gewoonte stond voor de leerlingen van 3 Bio ook dit jaar weer de dissectie van de aardworm op het programma.  Tijdens de lessen kregen de leerlingen de kans om een inwendige studie uit te voeren van de aardworm ’Lumbricus terrestris’.  In deze studie maakten de leerlingen kennis met het spijsverterings-, transport- en voortplantingsstelsel. Hieronder kan je terecht voor de de foto’s van dit deskundig onderzoek.

[picasaview album=’3BIO_OnderzoektDeAardworm’ instantview=’yes’]

Eerstejaars nemen deel aan de doe-aan-sportbeurs in Neerpelt.

Donderdag 19 november trokken onze eerstejaars naar het Dommelhof in Neerpelt. Op de doe-aan-sport-beurs maakten onze leerlingen kennis met verschillende en ook minder bekende sporten. Hieronder vinden jullie enkele sfeerbeelden van de leuke en actieve sportnamiddag.

[picasaview album=’Eerstejaars_DoeAanSportbeurs02′ instantview=’yes’]

Koeien scheren

De leerlingen van het Biotechnicum zitten niet stil. De voorbije week hebben de leerlingen van de 2de graad alle koeien op de stal mogen scheren. Voor sommige leerling was dit de eerste keer, maar iedereen vond het leuk en alles verliep zeer vlot. De koeien werden geschoren omdat ze het anders te warm krijgen op de stal met deze dikke wintervacht.

[picasaview album=’KoeienScheren02′ instantview=’yes’]

6L en 7SP bezoeken interactieve tentoonstelling ‘Budget4Life’.

Wat als je morgen op eigen benen staat?! We horen het regelmatig in het nieuws: steeds meer en meer gezinnen kampen met een overmatige schuldenlast. Het OCMW voelt als eerste de toenemende schuldproblematiek bij de gezinnen. Opvallend is de stijging in het aantal jongeren dat bij het OCMW aanklopt met een financiële hulpvraag. Daarom is het belangrijk om te werken aan preventie in de schuldhulpverlening, meer bepaald preventie bij jongeren. Hierdoor ontstond Budget4Life, een preventie-initiatief van de Noord-Limburgse Welzijnsregio en OCMW’s. Budget4Life is een interactieve tentoonstelling rond budget en koopkracht. Twee maatschappelijk werksters uit het werkveld hebben onze leerlingen van 6L en 7SP gedurende twee uren rondgeleid doorheen de wereld van consumeren, schulden maken en oplossingen zoeken. De leerlingen moesten onder andere zelf nadenken over inkomsten en uitgaven waar zij volgend jaar of binnen enkele jaren mee geconfronteerd worden als ze zelfstandig moeten deelnemen aan onze maatschappij. Ook werd gezocht naar mogelijke oplossingen die er voorhanden zijn om financiële problemen aan te pakken. Het was een zeer nuttige en leerrijke voormiddag, lieten de leerlingen zelf achteraf weten. Meer informatie vind je op de website www.budget4life.be.

[picasaview album=’6L_7SP_Budget4life’ instantview=’yes’]

Het Biotechnicum laat jullie weer kienen.

Op vrijdag 27 november 2015 kan je weer kienen in onze school. Er wordt gekiend in de polyvalente hal, achter de school.
Wil je kans maken op mooie prijzen, dan is dit het moment. Waag je kans!
Voor onze oud-leerlingen is dit de ideale gelegenheid om eens bij te babbelen en de sfeer op te snuiven. We starten omstreeks 20.00 uur en voorzien het einde rond 23.30 uur.
Kienkaarten kan je kopen aan € 4. Tot vrijdag!

De verkeersstrijd barst los!

Ga samen met Erik Van Looy de strijd aan en test je kennis in De Grote Verkeersquiz. Alle verkeershelden die minimaal 14/20 behalen, maken kans op een mooie prijs. Iedereen krijgt drie quizpogingen, alleen je beste score wordt onthouden voor de eindranking. Trek ten strijde en misschien win jij wel de hoofdprijs, een reischeque ter waarde van 1.000 euro!

Dag van de eerste graad

Op vrijdag 23 oktober 2015 maakten onze leerlingen van de eerste graad kennis met verschillende vormen van cultuur, uit alle werelddelen. Er werd een mix gemaakt van vier categorieën (zingen, dansen, muziek en kunst). De leerlingen werden verdeeld over verschillende workshops: beatboxen, capoeira, djembee, didgeridoo, flamenco & salsa, graffiti, origami, glasschilderen… Tijdens de middag mochten de leerlingen aanschuiven voor een lekker Vlaams bakje friet! Het was een geweldige dag voor onze leerlingen.

[picasaview album=’EersteGraad_DagVanDeEersteGraad’ instantview=’yes’]

De derde graad bezoekt Mira en het fort van Breendonk.

Afgelopen vrijdag ging de 3de graad op studiereis naar de volkssterrenwacht Mira in Grimbergen en het fort van Breendonk.

In de voormiddag werden de leerlingen ondergedompeld in de wereld van sterren en planeten. Helaas was de hemel niet helder genoeg en konden we het heelal dus niet aanschouwen door een van de telescopen op het dakterras. We moesten ons tevreden stellen met een mooi zicht op de Abdij van Grimbergen. ’s Middags ging de tocht verder richting Breendonk. De gruwel van het nazisme en de concentratiekampen hebben ook België niet gespaard. Het fort van Breendonk is hiervan een ontroerend en sprekend bewijs. Vandaag is het één van de best bewaarde kampen in Europa. De leerlingen waren duidelijk onder de indruk!”

[picasaview album=’DerdeGraad_BezoekAanMiraEnBreendonk’ instantview=’yes’]

Leerlingen van 1B nemen deel aan de projectweek met als thema ‘De boerderij’.

In de week van ma.19 t.e.m. do. 22 oktober hadden de leerlingen van 1B een projectweek met als thema: “De boerderij”.
Op maandag brachten ze met de fiets een bezoek aan het Broekxhof in Erpekom. Boerin Fini zorgde voor een heel warm onthaal, boeiende uitleg en vooral ook voor veel interessante doe-activiteiten. Klik hier voor de foto’s.
Dinsdagvoormiddag werden allerlei spreekwoorden creatief uitgewerkt in de vorm van kijkdozen. Er werd getekend, geknipt, geplakt, met klei gewerkt…. Klik hier voor de foto’s.

In de namiddag hield de les techniek ook volledig verband met het thema. De leerlingen tekenden, zaagden, vijlden, schuurden… om uiteindelijk een boerderijdier als resultaat te hebben.
Op woensdag stond er weer een uitstap per fiets geprogrammeerd naar het zuivelcentrum Breughelhoeve in Peer. Na een boeiende rondleiding, mochten de leerlingen ook weer zelf in de keuken aan de slag. Klik hier voor de foto’s.
Donderdagvoormiddag werden de kijkdozen afgewerkt en mochten de leerlingen ontspannen tijdens de film Gordy. ’s Namiddags werd er terug plaats gemaakt voor creativiteit; de leerlingen maakten een egeltje uit een oude fietsenband. De resultaten mogen gezien worden! Klik hier voor foto’s.
Het was een geslaagde en gevarieerde alternatieve lesweek!

De dag van de eerste graad…

De dag van de eerste graad was weeral een geslaagde topper. Bekijk volgende week de verschillende foto’s van deze dag. Bedankt aan iedereen, leerlingen en leerkrachten voor het vlotte verloop van deze dag. Jullie zijn en blijven GEWELDIG!

Eerstejaars brengen bezoek aan préhistorisch dorp in Eindhoven.

Dinsdag 13 oktober 2015 brachten de leerlingen van het eerste jaar een bezoek aan Eindhoven. Per klas werden de leerlingen ondergedompeld in de préhistorische tijd. Gedurende deze dag maakten de leerlingen kennis met typische vaardigheden uit de oudheid. Kanovaren, hout klieven, brood bakken, pannenkoeken maken, graan malen, speer werpen, een vuur brandend houden… Het werd een geslaagde uitstap.

[picasaview album=’Eerstejaars_bezoekAanEindhoven’ instantview=’yes’]

Bisschop brengt een bezoek aan onze school.

In het kader van het 50-jarig bestaan van het bisdom bracht Mgr. Hoogmartens  op vrijdag 16 oktober 2015 een bezoek aan onze school.  Hij werd vergezeld door E.H. Coenegrachts, deken van Bree- Bocholt- Meeuwen-Gruitrode,  E.H. Gerard Vinken, Pater Gerry en  Diaken F. Vanhees.

Mgr. Hoogmartens nam de tijd om in gesprek te gaan met de directie, leerkrachten godsdienst en de leerlingen van 6 DLTW en NGTW. Ongedwongen legde hij contact door op  te merken dat in zijn collegetijd er geen posters van tractoren in de leslokalen hingen. Toen de leerlingen hem dan nog het verschil mochten uitleggen tussen Deutz en Fendt, waren ze helemaal mee en werd het een aangename kennismaking met de Limburgse kerkvader.

Nadien bracht hij een bezoek aan de schoolhoeve,  de PVL en de polyvalente hal en tot slot had Mgr. Hoogmartens nog een gesprek met enkele lokale boeren die de problematiek van de hedendaagse landbouw aankaartten.

[picasaview album=’BezoekVanDeBisschopAanHetBiotechnicum’ instantview=’yes’]

3PDM en 3PDMT op plattelandsklassen.

Zowel de leerlingen van 3PDM als die van 3PDMT namen in de week van 12 oktober drie dagen (en twee nachten) hun intrek in de Breughelhoeve in Peer, in het kader van hun jaarlijkse plattelandsklassen. Hier konden de leerlingen hun schoolse kennis rond ‘plant, dier en milieu’ in de praktijk omzetten.

Ze kregen er les over varkens en paarden, maar gingen zelf ook paardrijden. Verder maakten ze een natuurwandeling met jagers, gingen ze ‘s avonds mee melken op een rundveebedrijf en volgden ze het Boerenpad, een educatieve wandeling in en over het platteland. ‘s Avonds zorgden de leerkrachten nog voor een leuke quiz.

[picasaview album=’3PDM3PDMT_Plattelandsklassen’ instantview=’yes’]

De leerlingen van 3 en 4 Biotechnische Wetenschappen actief in de Voeren.

Wil je de avonturen volgen van onze leerlingen van 3BIO en 4BIO? Surf dan regelmatig naar de bioweek blog van onze leerlingen. Zij houden jullie op de hoogte met foto’s en verslagen. Het wordt alvast een leerrijke bioweek.

BVL krijgt lessen in het teken van de week van het bos.

Wist je dat de de oudste boom ter wereld maar liefst 9550 jaar oud is? Tijdens de week van maandag 12/10 t.e.m. vrijdag 16/10 wordt de week van het bos georganiseerd. Tijdens deze week werken de leerlingen van BVL tijdens de lessen rond het bos. Een bezoek aan de groendienst staat ondermeer op het programma. Samen met de leerlingen van 5NGTW meten de leerlingen van BVL de hoogte van bomen. Eens benieuwd wie de hoogste boom vindt…

[picasaview album=’BVL_WeekVanHetBos’ instantview=’yes’]

5NGTW  helpen bij het afvissen van de vijver Loozerheide.

De leerlingen van 5NGTW hielpen ook dit jaar weer met het afvissen van een vijver in Loozerheide. Ze hielpen er met het vangen, sorteren, meten en wegen van de serpeling. Deze wordt in de natuurlijke waterlopen in Limburg uitgezet. De karpers komen in het kanaal terecht en de zonnebaars, een exoot, dient helaas als voedsel voor de schildpadden.

[picasaview album=’5NGTW_AfvissenVanDeLozerheide’ instantview=’yes’]

Pedagogische studiedag: teambuilding Farm Fun op het Akkermanshof.

Op vrijdag 2 oktober 2015 kwamen de leerkrachten in sportieve outfit naar onze school voor de pedagogische studiedag. Een dag waarop de leerlingen vrijgesteld zijn van de lessen. Voor onze leerkrachten kozen we dit jaar voor Farm Fun.

Om 09.00 uur werden de leerkrachten verwacht op onze school en werden de groepjes verdeeld. Elke groep kreeg zijn eigen kleur. Al snel werden de huifkarren gevuld met gemotiveerde leerkrachten richting het Akkermanshof. De sfeer zat er meteen in. Ter plaatse werden de leerkrachten toegesproken door een oud-leerling. Hij hield vandaag de touwtjes in handen. In groep werd er gestreden voor de trofee. Creativiteit, behendigheid, inzicht, tactiek en teamgeest stonden centraal en elk spel zorgde voor een knipoog naar de landbouw: kruiwagenrace, boerenhockey, opdrachten in het stro, denkopdrachten, katapultschieten…

Vanaf 13.00 uur mochten de leerkrachten aanschuiven aan een frietkraam. Met een natje en een droogje werd de pedagogische dag geëvalueerd en rond 15.00 uur vertrokken de huifkarren terug richting de school. Op school werd nog een potje gevoetbald en een spelletje kubb gespeeld. Om 18.00 uur sloten de laatsten deze aangename dag af.

[picasaview album=’PedagogischeStudiedagFarmFun’ instantview=’yes’]

Leerlingen van WW werken rond elektriciteit.

Tijdens de lessen van WW werken de leerlingen bij het eerste thema rond elektriciteit. De leerlingen starten met een experiment waarbij een batterij gemaakt wordt met enkele koperen muntjes, aluminiumfolie en citroensap. Ben jij ook benieuwd of het werkt? Bekijk dan snel de foto’s en je zien waar de lamp brandt.

[picasaview album=’OptieWW_WerkenRondThemaElektriciteit’ instantview=’yes’]

Leerlingen 1B1 en 1B2 krijgen een demonstratie van de brandblussers.

Tijdens de lessen mavo in 1B wordt er gewerkt rond: onze school, een veilige school. De leerlingen kregen al verkeersles van de politie, maar afgelopen donderdag mochten ze m.b.v. de preventie-adviseur van onze school ervaren hoe brandblusapparaten werken. De verschillende soorten: poeder-, schuim-, CO2- blusser en de brandslang werden door elke leerling individueel uitvoerig getest. Preventie is belangrijk en hopelijk hebben ze de ervaringen die ze opgedaan hebben, nooit echt nodig.

[picasaview album=’1B11B2_Brandblusdemonstratie’ instantview=’yes’]

Jongens van de eerste graad voetballen tijdens een herkansing op SVS.

Woensdag 7/10/15 mochten onze voetballers van de 1ste graad deelnemen aan de herkansingsronde. Ditmaal kwam WICO SH Neerpelt op bezoek. Uit het verleden is gebleken dat deze school altijd een sterk team op de mat kan brengen maar een wet in het voetbal zegt ons dat elke wedstrijd gespeeld moet worden. Als we dezelfde inzet zouden tonen als vorige week, dan kon het wel eens een spannende en leuke match worden.
Onze tegenstanders bleken net weer een tikkeltje meer ervaring te hebben, zij eisten het balbezit op en konden meermaals dreigen. Al snel was onze verdediging niet echt meer bestand tegen de aanvalsdruk van Neerpelt. Enkele mooie doelpunten waren dan ook het gevolg. Toch bleven onze jongens de kleuren van onze school waardig verdedigen, er werd gestreden om iedere bal. Een doelpunt voor ons zou toch een mooie beloning zijn voor het geleverde spel. Een paar keer waren we er kort bij, de doelman of een verdediger van Neerpelt stonden helaas in de weg.
Wij willen al de jongens bedanken voor de voorbeeldige inzet en Fair Play, jullie hebben onze school sportief vertegenwoordigd in de SVS competitie.

[picasaview album=’SportOpWoensdag_SVSCompetitieHERKANSING’ instantview=’yes’]

Eerste graad voetbalt mee in de SVS-competitie.

Woensdag 30 september ging de SVS-voetbalcompetitie van start voor de jongens van de 1ste graad. Wij mochten het Don Bosco college van Hechtel partij geven, uit het verleden is gebleken dat dit altijd een zeer sterke ploeg is. Toch gingen we vol goede moed naar Hechtel om onze school eervol te vertegenwoordigen in deze competitie.
In de aanvangsfase was het een beetje aftasten, zij waren meer dominant en eisten het balbezit op, onze jongens verdedigden zich kranig. Helaas konden we niet weerstaan aan de druk van de tegenstander. Een eerste tegendoelpunt viel helaas. Toch gaven onze jongens de moed niet op, er was heel veel spelvreugde ook al kregen we veel doelpunten tegen. We moeten toegeven dat de tegenstander net ietsje sterker was. Dit was dan ook te zien in de eindstand, 10-0. We willen onze voetballers toch een hele dikke proficiat wensen voor de goede inzet en de juiste mentaliteit, wij dragen fair play hoog in het vaandel en dat hebben we tijdens de wedstrijd meermaals bewezen. Volgende week volgt er nog een herkansing. Met dezelfde ingesteldheid zal ook deze sportnamiddag een schot in de roos zijn.

[picasaview album=’SportOpWoensdag_SVSCompetitie’ instantview=’yes’]

De leerlingen van 2BVL zorgen voor het kleinvee…

Tijdens de praktijklessen van Dier- en leefmilieu, krijgen de leerlingen van 2BVL enkele opdrachten voor het kleinvee. Alle dieren worden gevoederd. Op regelmatige tijdstippen worden ook de hokken zuiver gemaakt. Bij de konijnen leren de leerlingen ook hoe ze de tanden moeten bijknippen. Een leerrijke praktijkles…

[picasaview album=’BVL_VoederenVanHetKleinvee’ instantview=’yes’]

Eerste- en tweedejaars van het Biotechnicum nemen deel aan de scholenveldloop in Kaulille.

Op 24 en 25 september 2015 vond de jaarlijkse veldloop in Kaulille weer plaats. Donderdag mochten de leerlingen van het tweede jaar aantreden en vrijdag was het dan de beurt aan die van het eerste jaar. De jongens en meisjes konden zich meten aan elkaar en strijden voor de “snelste leerling” van het Biotechnicum. Bij de meisjes van het eerste jaar kwam Elias Celien als eerste over de eindmeet gevolgd door Jana Goossens en Fleur Hendriks. Bij dejongens van het eerste jaar won Senne Geurts de gouden medaille, zilver en brons waren voor Roy Steutelings en Wout Desloovere. De overwinning bij demeisjes van het tweede jaar ging naar Bieke Stinkens, op 2 en 3 volgden Daantje Verwimp en Jirke Hermsen. De strijd bij de jongens van het tweede jaar werd gewonnen door Girben Schetz, de twee directe achtervolgers waren Arnoud Parren en Mathijs Visser.

Proficiat aan de laureaten, jullie hebben dat zeer goed gedaan. Omdat deelnemen belangrijker is dan winnen willen wij al de leerlingen van de eerste graad heel erg bedanken voor hun goede inzet, jullie hebben dat schitterend gedaan.

[picasaview album=’EersteGraad_Scholenveldloop’ instantview=’yes’]

Al doende leert men…

Onder dit motto onderzochten de leerlingen van 3BIO vol enthousiasme en nieuwsgierigheid de bouw van het oog in real life. Door zelf de dissectie uit te voeren, hopen we, dat de leerstof beter blijft hangen. De ‘meeste’ leerlingen ervaarden de dissectie als een leuk leermoment.

[picasaview album=’3BIO_BouwVanHetOog’ instantview=’yes’]

5NGTW voert beheerswerken uit aan de poelen.

Tijdens een pratijkvoormiddag leerden de leerlingen van 5NGTW met een bosmaaier. Ze voerden beheerwerken uit rond de poelen. Hier zijn vooral jonge wilgen en pitrus met de bosmaaier gemaaid. Dit is nodig om de verlanding tegen te gaan. Er is ook een groot deel van het organisch materiaal dat in en rond de poelen aanwezig was, verwijderd. Zo gaan we de verzuring tegen en hopen we de biologische index te kunnen verbeteren. Deze wordt opgemeten in het voorjaar. Hopelijk is er dan meer leven in de poelen te bespeuren.

[picasaview album=’5NGTW_BeheerswerkenAanDePoelen’ instantview=’yes’]

Project sport: Wie is er sneller dan Usain Bolt?

Gedurende de eerste maand van het schooljaar wordt tijdens de lessen WW en SEI gewerkt rond het project ‘sport’. De leerlingen leren hier verschillende recordhouders kennen, zoals Usain Bolt. Een van de onderzoeken die ze uitvoeren is testen of ze sneller zijn dan de Jamaicaanse sprinter. Hierbij onderzoeken de leerlingen hoe snel ze kunnen fietsen over een afstand van 40m. De afstand wordt afgepast en nagemeten, de tussentijden van de renners worden genoteerd. Achteraf worden de resultaten verwerkt en wordt hier een grafiek van gemaakt. De eerste stappen in de wetenschap zijn gezet!

[picasaview album=’2MW_ProjectSport’ instantview=’yes’]

De leerlingen van 3B1 en 3B2 stellen met trots hun pompoenen voor.

Maandag 21 september 2015 oogstten de leerlingen van 3B1 en 3B2 hun pompoenen en courgettes. Om de pompoenen te kunnen verkopen, werden ze na het plukken zuiver gemaakt en gewogen. De winnaar was een pompoen van 13,5 kg. Dit jaar waren er 4 soorten pompoenen: de rode van Etampes, de spaghettipompoen, de Turkse muts en de Jack-O’-Lantern. Voor liefhebbers van soep, kan er van deze pompoenen en courgettes lekkere soep gekookt worden. Ben je eerder een fan van halloween, dan kan je met wat snijwerk leuke gezichtjes maken in de pompoenen.

[picasaview album=’3B13B2_Pompoenen’ instantview=’yes’]

… en we zijn weer begonnen.

Dinsdag 14 september 2015 tijdens het derde lesuur van de voormiddag verzamelden alle leerlingen op het grasveld.  Samen met de leden van de PAG en de diaken werd het schooljaar officieel ingewijd. Zoals elk jaar werden ook dit jaar de boekentassen, de leerlingen, de leerkrachten en het schoolgebouw gezegend. De startviering werd muzikaal bijgestaan door enkele live-optredens van leerlingen. Aan het einde van de viering werden de ballonnen de lucht in gelaten.

[picasaview album=’Allen_Startviering03′ instantview=’yes’]

Smartschool DEMO

Via onderstaande demo willen we de ouders wegwijs maken in het gebruik van de co-account van uw zoon of dochter. Veel plezier.

Het Biotechnicum sorteert…

De MOS-werkgroep wil dit jaar opnieuw extra aandacht schenken aan het sorteren op onze school.

Neem de onderstaande vuistregels in acht en dan wordt sorteren een koud kunstje.

Alle zuiver papier & karton, ook de papierbak van de klas hier ledigen.

 

Huishoudplastic: yoghurtpotjes, plastic verpakkingen.

 

GFT: Groente-, Fruit- en tuinafval

 

PMD: Plastic, Blik en Drankkartons

 

Rest: alle niet verder te sorteren afval

 

Sorteren aan de zaal
GFT                PMD    Huishoudplastic    Rest

 

inktpatronen           batterijen                             glas

 

5BIO op bioweek

Maandag 7 september 2015

Onder begeleiding van 3 enthousiaste docenten gingen de leerlingen aan de slag met een zaag, soldeerbout, boormachine, schroefmachine om een eigen trike en bibberbot warrior te maken. Eens het basisontwerp klaar was, mochten de leerlingen hem naar eigen creativiteit afwerken. Dit resulteerde in mooie; rijdende trikes. De ene al wat sneller dan de andere.

Bij het vervaardigen van de bibberbot warrior ervaarden de leerlingen dat niet alles op te lossen is met exacte wetenschap, maar dat  ook toeval soms een belangrijke rol speelt. Uiteindelijk werden er toch vele ballonnen stuk geknald door de bibberbot warriors.

[picasaview album=’5BIO_BioweekMaandag7September2015′ instantview=’yes’]

Dinsdag 8/9/2015 → bezoek RWZI Weert en voorbereiding terreinstudie + staalname water

Dinsdagochtend brachten we een bezoek aan de Rioolwaterzuivering te Weert. Na een theoretische uitleg, werd de zuiveringsinstallatie bezocht. Gelukkig is een groot deel van de zuivering afgedekt waardoor de geurhinder beperkt werd tot een minimum.

In de namiddag werden stalen uit het IJzeren Man gebied verzameld voor het chemisch onderzoek van water. Door analyses van verschillende soorten water (de Kleine IJzeren Man; moerasplas; regenwater; kanaalwater) kan de kwaliteit vergeleken worden. Bovendien werd de geologie van de bodem toegelicht.

[picasaview album=’5BIO_BioweekDinsdag8September2015′ instantview=’yes’]

Woensdag 9/9/2015 → veldstudie: water en bodem

Woensdagochtend vertrokken we per fiets om 7u45 naar het onderzoeksgebied “De IJzeren Man”. In kleine groepjes (3) werden 5 verschillende opdrachten doorlopen: bodemleven, chemisch wateronderzoek, BBI-bepaling, fysische parameters van water, bodemprofielen.

Uit deze onderzoeken konden de leerlingen besluiten trekken over de kwaliteit van water en bodem.

[picasaview album=’5BIO_BioweekWoensdag9September2015′ instantview=’yes’]

Donderdag 10/9/2015 → Mariahof Beek

In de voormiddag stond er een geleide wandeling op het programma met als thema “de kracht van water”. Leerlingen kregen ook meer info over de historiek van het Mariahof , de activiteiten van de bever en een beverdam te zien. Namiddag werd de groep in 4 groepen gedeeld om in een GPS-grensparkschattenzoektocht te strijden voor de overwinning. Door middel van natuuropdrachten, wanneer deze juist beantwoord waren, kregen de leerlingen de coördinaat van het volgende punt. Zo konden ze hun tocht verder zetten. Door al het enthousiasme waren de leerlingen 1 belangrijke tip vergeten, waardoor de laatsten toch nog de eersten werden.

[picasaview album=’5BIO_BioweekDonderdag10September2015′ instantview=’yes’]

Vrijdag 11/9/2015 → Korstmossen, snuffelpalen van ons milieu

Vrijdag vertrokken we gepakt en gezakt met de fiets naar Bokrijk om een project rond korstmossen uit te voeren. Halverwege werd gepauzeerd en genoten van zelfgebakken wafels. Tijdens het project werd duidelijk dat het microklimaat bepalend is voor de kwaliteit en kwantiteit van de korstmossen. Korstmossen kunnen gebruikt worden als bio-indicator en geven ons meer informatie over de kwaliteit van de omgeving.

Na het project kon de terugreis aanvatten. We sloten de bioweek af met een lekker ijsje!

[picasaview album=’5BIO_BioweekVrijdag11September2015′ instantview=’yes’]

Tweedejaars doen aan biotoopstudie aan de Luysmolen.

Op donderdag 10 en vrijdag 11 september 2015 trokken onze tweedejaars een voormiddagje de natuur in.  Er stond een biotoopstudie op het programma. Samen met de leerlingen van 5 natuur- en groentechnische wetenschappen kregen ze de kans een heleboel te ontdekken. Voor onze leerlingen werd het alvast een leerrijke en plezierige dag. Bekijk hier een extra album over de biotoopstudie.

[picasaview album=’TweedeJaar_Biotoopstudie’ instantview=’yes’]

Eerstejaars nemen deel aan de biotoopstudie

Op donderdag 10 en vrijdag 11 september 2015 trokken onze eerstejaars een namiddag de natuur in.  Er stond een biotoopstudie op het programma. Samen met de leerlingen van 6 natuur- en groentechnische wetenschappen kregen ze de kans een heleboel te ontdekken. Voor onze leerlingen werd het alvast een leerrijke en plezierige dag.

[picasaview album=’EersteJaar_Biotoopstudie’ instantview=’yes’]

Met een veilige fiets naar het Biotechnicum

De herfst is in zicht: de dagen korten en onze zichtbaarheid op de fiets vermindert. Hoog tijd dus om na te gaan of onze fiets goed is uitgerust om op een veilige en zichtbare manier naar school te komen.Wat is wettelijk verplicht?

twee goed werkende remmen
een witte reflector vooraan
een rode reflector achteraan
een goed functionerende bel
een witte reflecterende strook aan weerszijden van elke band en/of minstens twee gele of oranje dubbelzijdige reflectoren per wiel
gele of oranje reflectoren aan weerszijden van elke pedaal

Waar let je best op?

zadel: stevig vastgezet, op de juiste hoogte (als je stilstaat moet je met je voeten bij de grond kunnen)
stuur: stevig vastgezet, iets hoger dan het zadel
wielen: stevig vastgezet, zonder speling
spaken: strak aangespannen
velgen: zonder vervorming
banden: zonder scheuren, uitstulpingen of afgesleten loopvlak
ketting: goed gesmeerd, met ongeveer 1 cm speling
pedalen en trapas: zonder speling
frame: zonder roest of beschadigingen
Op de fiets moet je je lichten aanzetten zodra het donker begint te worden. Je moet ook overdag je lichten aanzetten als je niet meer duidelijk kunt zien tot op ongeveer 200m (dit is de lengte van ongeveer 30 geparkeerde wagens). Dit betekent dat je lichten bijvoorbeeld ook bij mist aan moeten.

Het voorlicht is wit of geel. Het achterlicht is rood. De lichten mogen knipperen, maar dit is niet verplicht. Ze moeten bevestigd worden op je fiets of op je lichaam. Op je lichaam moeten de lichten goed zichtbaar blijven.

Leerlingen van het tweedejaar nemen deel aan de TIST-toets.

Dinsdag 8 september 2015 verzamelden alle leerlingen van het tweede jaar A en B in de studiezaal. Hier werden ze verwacht voor de afname van de “TIST” : Taalvaardigheidstoets Instap Tweede jaar Secundair Onderwijs. Onder begeleiding van enkele leerkrachten werden luister-, lees- en schrijfoefeningen door alle leerlingen zo correct mogelijk opgelost. Niemand was afwezig; de studiezaal zat helemaal vol.

[picasaview album=’Tweedejaars_TISTToets’ instantview=’yes’]

Week van de sportclub

Je bent goed bezig in je sportclub en dat mag gezien worden door je klasgenoten. Trek op woensdag 16 september 2015 in je sportoutfit naar school en laat iedereen kennismaken met de je favoriete sportclub. Spreek elkaar aan zodat we een mooie en sportieve groepsfoto kunnen maken van iedereen die zijn sportclub hoog in het vaandel draagt.

Eerstejaars leggen TAS-toets af.

Op maandag 7 september 2015, trokken alle leerlingen van het eerste jaar naar de studiezaal, daar werd de TAS-toets afgenomen. TAS is de afkorting van Taalvaardigheidstoets Aanvang Secundair onderwijs.
Iedereen deed zijn uiterste best om een goede toets te maken. Hoe zullen de resultaten van de eerste toets in het secundair onderwijs zijn?

[picasaview album=’Eerstejaar_TASToets’ instantview=’yes’]

Eerstejaars nemen deel aan de verkeersdag.

Op donderdag 3 september 2015 namen de leerlingen van het eerste jaar deel aan de jaarlijkse verkeersdag.  Deze dag staat volledig in het teken van ‘veilig door het verkeer’.  Elke weggebruiker (fietser, bestuurder, voetganger, …) dient zich aan het verkeersreglement te houden.  Aan de hand van verschillende sessies wordt de theorie (verkeerssituaties, verkeersborden, …) opgefrist.  Samen met een politieagent leren ook onze leerlingen de gevaarlijkste kruispunten van Bocholt kennen. Aan het begin van deze verkeersdag werd aan onze school een fietsencontrole uitgevoerd.

[picasaview album=’Eerstejaar_Verkeersdag’ instantview=’yes’]

Het schooljaar is weer begonnen…

Op dinsdag 1 september 2015 gaf onze school het startschot van het nieuwe schooljaar.  De vroege vogels kwamen al om acht uur aan onze op onze school. Alle leerlingen kregen op deze eerste dag een korte toespraak door onze directeur.  Onze leerlingen van het eerste jaar werden op deze dag vrijgesteld van de lessen en namen deel aan een welkomstprogramma: kennismakingsspelletjes, een rondleiding door de school, de eerste kennismaking met ‘de planagenda en digitale agenda’…  De andere leerlingen mochten meteen de boeken openen en de eerste lessen werden gegeven…  op deze manier is het nieuwe schooljaar een feit en wordt het opnieuw aftellen naar de verschillende hoogtepunten in het schooljaar.  Het eerste hoogtepunt wordt alvast onze startviering!

[picasaview album=’Eerstejaar_EersteSchooldag’ instantview=’yes’]

Het Biotechnicum is er klaar voor…

De school is nog leeg en stil… maar daar komt binnenkort verandering in. Wij zijn er klaar voor! Tot dinsdag, 1 september 2015.

Het nieuwe schooljaar is in zicht…

De zomervakantie loopt stilaan op z’n einde. Hopelijk heb je genoten van de afgelopen maanden en ben je weer helemaal klaar voor de nieuwe start in september. De regeling voor het begin van het schooljaar ziet er uit als volgt:

Afhalen van de leerboeken: donderdag 27 augustus 2015

tussen 08.30 u. en 10.00 u. Alle leerlingen van het 1e jaar (1A, 1B)- 1e jaar A- 1e jaar B

De lln van 1A/1B nemen het getuigschrift/attest van het basisonderwijs mee!

tussen 10.30 u. en 12.00 u. Alle leerlingen van het 2e jaar (2A, 2BVL)- 2e jaar A- 2e jaar B
tussen 13.00 u. en 14.30 u. Alle leerlingen van het 3de en 4de jaar (3-4BIO, 3-4PDMT, 3-4PDM)- 3-4 Biotechnische wetenschappen (TSO)- 3-4 Plant- dier- en milieutechnieken (TSO)

– 3-4 Plant, dier en milieu (BSO)

tussen 14.30 u. en 16.00 u. Alle leerlingen van het 5de, 6de en 7de jaar (5-6BIO, 5-6DLTW, 5-6NGTW, 5-6L, 7SP)- 5-6 Biotechnische wetenschappen- 5-6 Dier- en landbouwtechnische wetenschappen

– 5-6 Natuur- en groentechnische wetenschappen

– 5-6 Landbouw

– 7 Specialisatie

De voorschotrekening dient betaald te worden voor afhaling van de boeken (rekening houdend met de overschrijvingstijd, bewijs meebrengen a.u.b.), of contant bij afhaling. Er worden geen boeken meegegeven indien de boeken nog niet betaald zijn!!

De leerlingen van het eerste leerjaar A en B verwachten we op dinsdag 1 september 2015 om 09.00 u. De leerkrachten verwelkomen jullie op de speelplaats.

De nieuwe leerlingen vanaf het 2de jaar verwachten we om 09.45 u.

Alle andere leerlingen (vanaf het 2de leerjaar) verwachten we om 10.15 u.

De eerste schooldag eindigt voor alle leerlingen om 15.35 u. Verdere inlichtingen over de volgende dagen vernemen de leerlingen op school. Op woensdag 2 september verwachten we alle leerlingen om 08.30 u.

De leerlingen die op school blijven eten, dienen elke dag een brooddoos (voorzien van naam en klas) en een keukenhanddoek mee te brengen. Aluminiumfolie en blikjes drank zijn niet toegestaan.

Aan de leerlingen van het eerste leerjaar A en B, die het Getuigschrift of attest van het basisonderwijs nog niet in het Biotechnicum hebben afgegeven, vragen we om dit de eerste schooldag mee te brengen.

De leerlingen van het eerste jaar krijgen op de eerste schooldag een lijstje mee met benodigdheden die ze voor de verschillende vakken dienen te kopen en of er benodigdheden via de school kunnen worden aangekocht (prijsvoordeel). U dient dus op voorhand NIETS aan te kopen.

De leerlingen die zich ingeschreven hebben voor de studie verwachten we op maandag 7 september van het nieuwe schooljaar in de eetzaal. De studie start om 15.40 u. zodat de leerlingen nog de tijd hebben om naar het toilet te gaan na het zevende lesuur.

Indien er leerlingen zijn die niet meer naar het Biotechnicum terugkomen, hopen we om administratieve redenen hiervan zo snel mogelijk op de hoogte gebracht te worden. Van hen ontvangen we graag een telefoontje op het nummer 089/46 14 90.

We wensen u nog prettige en zomerse vakantiedagen toe.